Laten we meteen met de deur in huis vallen: je komt er niet mee weg om hier 1 groente eruit te kiezen die je vervolgens non-stop eet, omdat het lekker makkelijk is (en het is gezond toch?!). Variatie is hoe dan ook de sleutel als je voldoende voedingsstoffen binnen wilt krijgen.

Maar het helpt natuurlijk wel als je weet welke groente nu de meeste voedingsstoffen bevatten…

Voedingswaarde van ons voedsel 

In het algemeen zou je kunnen stellen dat we hedendaags minder vitamines en mineralen binnenkrijgen dan jaren geleden. Dit lijkt voornamelijk te komen doordat wij ons voedingspatroon zijn gaan aanpassen. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer junkfood gegeten.

Interessant is ook de vraag of onze groenten nog wel net zoveel voedingsstoffen bevatten. Daar is onderzoek naar gedaan, maar er kan geen ‘harde’ conclusie uit worden getrokken.

De kwaliteit van de bodem waar gewassen op worden gekweekt is een belangrijke factor. In Nederland is voornamelijk een afname gemeten van mineralen als zink, calcium en fosfor. Bodem tekorten worden vaak tegengegaan door nieuwe bemesting, maar dit heeft onvoldoende effect als de bodem intensief wordt gebruikt.

Het gebruik van nieuwe plantenrassen heeft mogelijk ook een negatief effect op de voedingswaarde, naast de manier van telen, bewaren en vervoeren.

Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om er een conclusie uit te kunnen trekken. Ook is niet helder of we dezelfde meetmethodes hanteren als vroeger.

Hoe dan ook zijn groenten natuurlijk een fantastische bron van vitamines en mineralen. Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten.

Op deze pagina van het voedingscentrum kan je makkelijk vergelijken hoeveel 250 gram nu eigenlijk is en hoe dat eruit ziet.

Ok, maar hoe zit dat dan met die groenten met de meeste voedingsstoffen? 

Geen zorgen. Daar heb ik voor jou een handig overzicht van gemaakt.

Groene bladgroenten

De meeste bladgroenten bevatten carotenoïden, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium en calcium. Het zou het risico op het krijgen van diabetes type 2 kunnen verlagen.

Tip voor een lekker recept: snelle spinazie curry

Broccoli

Met een portie broccoli van 200 gram zit je meteen aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Broccoli ondersteunt ook een beter bloedsuikerspiegel. Verder is het goed voor je hart, je ogen en het laag houden van cholesterol.

Tip voor een lekker recept: nasi van broccolirijst met champignons 

Erwten

Eigenlijk zijn erwten peulvruchten, maar vooruit. Ze bevatten veel eiwitten, vezels en vitamine B,C en K. Ook erwtjes zijn goed voor het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel.

Tip voor een lekker recept: gezonde erwtensoep met (of zonder :-)) kip

Paprika

Paprika is een bron van meerdere vitamines, maar er bovenuit springen vitamine C en E. Het is zeer goed voor je immuunsysteem en preventief tegen hart- en vaatziekten. Ook wordt gezegd dat je er een mooiere huid van krijgt. Wie wil dat nou niet?

Tip voor een lekker recept: zoete aardappelstamppot met paprika en feta

Spruiten

Spruiten zijn uitblinkers in hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevat het ook vezels, wat weer goed is voor je stoelgang. Ze bevatten overigens ook een ruime hoeveelheid foliumzuur en fosfor.

Tip voor een lekker recept: spruitjes met appel en gember

Wortelen

In wortelen zit bètacaroteen wat je lichaam omzet in vitamine A. Één grote wortel beval al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het leidt tot een beter zicht, stevige botten en een betere huid. Daarnaast heeft het een positieve werking op voorkomen van hart- en vaatziekten.

Tip voor een lekker recept (en op deze gaan we ‘cheaten’, want we verdienen ook eens een taartje :-): glutenvrije carrotcake 

Ik vind het erg leuk om van je te horen. Laat je me weten of dit blogartikel jou heeft geholpen? En Wat is jouw favoriete recept met één van deze groenten?

Bon appetit!

P.s.

Mijn boek ‘De Herstelversneller’ is uit! Je kunt er hier meer over lezen het boek nu bestellen. Zeg maar vaarwel tegen jouw chronische klachten!

Warme groet, Carla

>