Je hebt goede en slechte stress: kortstondige en langdurige stress. Kortdurende stress is juist goed voor je brein en je lichaam. Hevige stress die langer aanhoudt is een grote vijand en doet je lichaam en brein meer kwaad dan goed waardoor het tot grote(re) gezondheidsuitdagingen kan leiden. Ben je benieuwd welke vorm van stress jij ervaart, lees dan snel verder.
Hoe ontrafel je gezonde en ongezonde stress
De gezonde vorm geeft korte stressreacties en verdwijnen daarna vanzelf. Als je schrikt van iets of iemand, of per ongeluk de koudwaterkraan hebt aanstaan terwijl je onder de douche springt, of wanneer je een presentatie moet geven waar veel vanaf hangt voor jou of je bedrijf. Dit zijn voorbeelden van tijdelijke stress die juist goed voor je zijn. Nadien maakt je lichaam namelijk serotonine aan waardoor je lichaam weer ontspant. Dit noemen ze daarom ook gelukshormonen waardoor je je weer relaxt en happy voelt. De ongezonde langdurige vorm noemen we chronische stress, dat is de vorm die je gezondheid aantast wanneer je daar niets mee doet. Heb je het druk of veel gedoe op het werk, voel je continue tijdsdruk omdat je zoveel te doen hebt, of relatieproblemen met geliefde of familie, heb je gezondheidsuitdagingen heb je pad? Wat de reden ook is van langdurige stress het is belangrijk om er iets aan te doen, voordat het tot allerlei klachten gaat leiden, omdat je lichaam eigenlijk constant in overlevingsmodus staat.
Wat doet stress met je brein
Niet alleen je lichaam staat op overleven, ook je brein doet dat. Twee hersengebieden spelen dan een belangrijke rol: de hippocampus en de hypothalamus. Bij stress geeft de hypothalamus een seintje af aan de bijnieren die vervolgens het stresshormoon cortisol gaan aanmaken. Normaal gesproken activeert de cortisol de hippocampus, die op zijn beurt de hypothalamus weer afremt waardoor de stress afneemt. De hippocampus raakt echter overbelast bij langdurige door de grote hoeveelheid cortisol die het moet verwerken. En daardoor krijg je weer andere uitdagingen omdat de hippocampus ook ons geheugen en concentratievermogen regelt. Die raken dan ook van de leg. Dus ben je vergeetachtig of heb je een slechte focus? Ga dan eens na wat in je leven je langdurig stress bezorgd.
Het effect van negatieve emoties
Een overdosis stress die langere tijd aanhoudt kan uiteindelijk ook de frontale lob aantasten. Dit is het hersengebied dat de activiteit in de amygdala remt. De amygdala speelt een belangrijke rol bij negatieve emoties, zoals angst en boosheid. Als die remming verstoord wordt, is de demping op die negatieve gevoelens weg. En die negatieve gevoelens zorgen weer voor meer stress, wat de hypothalamus activeert… en het cirkeltje is rond. Nu je dit weet, kun je dat patroon ook gaan doorbreken door de wortel van je stress aan te pakken.
Hoe herken ik het verschil tussen die 2 soorten stress?
Ongezonde, langdurige stress ontregelt je brein en herken je aan de volgende 3-deling:
Lichamelijke klachten
Emotionele klachten
Relationele klachten
De meest bekende klachten bij langdurige stress zijn:
Concentratieproblemen
Vergeetachtigheid
Oppervlakkige ademhaling
Hoge hartslag
Moe zijn
Lusteloos
Hoofdpijn
Slecht slapen
Veel spierspanning
Hyperventilatie
Duizelig in het hoofd
Spijsverteringsklachten
Angstig
Rusteloosheid
Depressieve gevoelens
Kort lontje
Menstruatieproblemen
Maagklachten/misselijkheid
Verhoogde bloeddruk
Verhoogd cholesterol
Overmatig zweten
Nek-/schouders-/rugklachten
Ongecontroleerde bewegingen zoals beven of trillen
Tinnitus (oorsuizen)
Geen zin in seks
Chronische stress verhelpen
Wil jij persoonlijk healthadvies?