We kennen het allemaal, het fenomeen stress. Je voelt je gespannen, je gaat verkeerd ademhalen. En door de spanning en verkeerde ademhaling gaat je hartslag omhoog. 

Bij chronische stress sta je voortdurend ‘aan’, met een hoge spanning en een voortdurende snelle ademhaling, soms zelfs hyperventilatie. Je hartslag racet door alsof je aan het sprinten bent. Je kunt last krijgen van hartkloppingen, wat heel beangstigend kan zijn. 

Hyperventilatie herken je overigens naast hartkloppingen ook aan: kortademigheid, beklemmend gevoel op de borst, hart bonzen, stijve spieren en verkramping, trillen, duizeligheid, droge mond, transpireren, temperatuurverschil, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, gespannenheid, angst, paniek, vermoeidheid en slaapproblemen.

Je kunt gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht komen. Hartkloppingen ervaren kan heel beangstigend zijn. Deze angst jaagt de spanning en verkeerde ademhaling/ hyperventilatie aan, met als resultaat: juist, hartkloppingen.

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen hartslag en hartaandoeningen. Daaruit bleek een samenhang tussen een versnelde hartslag en hartaandoeningen, waarbij dit duidelijker naar voren kwam bij mannen dan bij vrouwen. 

Een toename van de hartslag met 10 slagen per minuut verhoogt al het risico met 20% op cardiale problemen.  De richtlijnen van de European Society of Cardiology en de European Society of Hypertension beschouwen een versnelde hartslag als een risicofactor op sterven. 

Mogelijke oorzaken 

Het hart trekt samen wanneer het een elektrisch signaal krijgt vanuit de sinusknoop wat bovenin de rechterboezem ligt. Dat verspreidt zich over het hart dat vervolgens samentrekt. Soms geven andere cellen in je hart een signaal af. Dat gebeurd spontaan en kan een extra slag veroorzaken. Deze extra hartslag wordt ook wel extrasystole genoemd. 

Mogelijke oorzaken hiervan zijn te vinden in wat je bij stress kunt ervaren. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid en hevige emoties die je ervaart. Maar je zult ook geneigd zijn de stress te willen verlagen of je emoties weg te drukken. Misschien ga je roken, alcohol drinken of gebruik je drugs. Allemaal factoren die jouw hartslag beïnvloeden. 

Mogelijke oorzaken kunnen verder ook zijn: 

  • Hormonen 
  • Pijn
  • Cafeïne (zoals koffie, maar ook cola) 
  • Medicijnen 
  • Vette maaltijden 
  • Onderliggende problemen aan de schildklier, ontsteking, allergie, of een hartritmestoornis

Heb jij last van hartkloppingen kan het dus een goed idee zijn om hiermee naar de dokter te gaan. Het kan echter zo zijn dat als je jezelf laat onderzoeken, jouw hart goed blijkt te functioneren. En dan weet je niet goed hoe je verder moet.

Neem nu mijn klant Willem: hij struggelde al sinds zijn jeugd met hartkloppingen en vond het doodeng. Het gebeurde meestal s’ nachts tijdens zijn slaap. Inmiddels was hij stad en land afgereden om er vanaf te komen. Hij was bij de cardioloog al helemaal binnenstebuiten gekeerd en deed allerlei testen, zonder dat een oorzaak gevonden werd. Vervolgens ging hij Cesartherapie doen, acupunctuur, homeopathisch arts etc eveneens zonder resultaat. Hij was ten einde raad omdat het steeds erger werd toen hij bij mij terecht kwam. 

We gingen samen met de onderliggende diepere emoties en blokkades en zijn ademhaling aan de slag. Eindelijk op zijn 59ste is hij klachtenvrij en hij voelt zich ook veel beter nu hij hele nachten doorslaapt en weet waar die klachten vandaan kwamen. 

Wil jij dat ook?

Boek dan nu een herstelversnelgesprek 

>