Lig jij soms urenlang in bed zonder ook maar één oog dicht te doen? Je bent niet de enige! Maar liefst 20% van de mensen heeft last van slaapproblemen. Waarom slapen we zo slecht en wat zijn de gevolgen voor ons lichaam?
Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?
Een van de grootste oorzaken van een slechte slaap is melatonine. Dit is een hormoon dat je laat inslapen en doorslapen. Om voor een optimale melatonineproductie in je hersenen te zorgen, is duisternis een van de belangrijkste factoren. Dit is tegenwoordig erg lastig; de hele wereld is verlicht door kunstlicht, bijvoorbeeld straatlantaarns. Bij een tekort aan melatonine word je pas later slaperig en slaap je lichter en korter.
Daarnaast moet je ook bouwstenen voor melatonine binnenkrijgen. Dit kan door middel van een gebalanceerd voedingspatroon. Melatonine wordt namelijk gemaakt door een animozuur (L-tryptofaan), dat in eiwitten zit. Tevens zijn B-vitamines en mineralen belangrijk voor de productie van melatonine. Deze zitten onder andere in groente, fruit, noten, zaden en pitten.
Ook klachten zoals opvliegers, slaapapnoe, piekeren, stress, ontstekingen, gespannen spieren en een onnatuurlijk dag-nachtritme kunnen slaapproblemen veroorzaken. In deze gevallen kunnen adaptogenen een oplossing zijn. Dit zijn planten die de lichamelijke weerstand tegen stressoren verhogen en de natuurlijke balans van het lichaam ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is Ashwagandha.
Wat zijn de gevolgen?
Als je regelmatig last hebt van een slechte slaap kan je te maken krijgen met verschillende vervelende lichamelijke vervolgen.
Ten eerste kan je gezondheidsproblemen ervaren. 90% van de mensen heeft naast slaapproblemen ook andere gezondheidsklachten onder de leden, zoals hartfalen, hoge bloeddruk en diabetes type 2.
Ook kunnen slaapproblemen leiden tot een depressie. Als je geregeld te weinig slaapt, heb je niet genoeg energie voor je dagelijkse activiteiten. Hierdoor kun je te maken krijgen met sombere gevoelens, lusteloosheid en chronische vermoeidheid. Dit kan uiteindelijk leiden tot een depressie.
Daarnaast komt slecht slapen je concentratie niet ten goede. Dit betekent dat je je minder goed kan concentreren op je werk en minder gedaan krijgt. Het duurt langer dan normaal om de dingen te doen die je moet doen.
Als laatste kunnen slaapproblemen leiden tot huidveroudering. Hoe slechter je slaapt, hoe bleker en sneller de huid oud wordt.
Wil jij persoonlijk healthadvies?