Heb je ooit de term ‘neuroplasticiteit’ weleens voorbij horen komen?

De neuronen (zenuwcellen) in ons brein hebben het vermogen om nieuwe verbindingen te vormen en bestaande verbindingen te versterken of te verzwakken. Het maakt ons brein ontvankelijk voor veranderingen in onze omgeving en ervaringen, en vormt zo de essentie van wie we zijn. 

Ons brein is in staat om neurale paden te reorganiseren, nieuwe verbindingen te creëren en zelfs nieuwe neuronen te vormen.

We zijn van nature gericht op wat we hebben ervaren. Onze capaciteit om emoties zoals verdriet, vreugde of opwinding te beleven stelt ons in staat om ons gedrag aan te passen op basis van deze emoties. Het bewust worden van onze emoties en leren om er op een nuttige manier mee om te gaan, stelt ons in staat om te leren, te groeien en te evolueren als individuen. Als we bijvoorbeeld boos zijn en ons bewust zijn van deze emotie in ons lichaam, kunnen we beslissen om niet meteen te reageren maar eerst te reflecteren. Met andere woorden, bewustzijn stelt ons in staat om tot tien te tellen en een stap terug te doen van reacties die worden gedreven door woede.

Maar wat als we dit een stap verder zouden kunnen nemen? Wat als we actief invloed zouden kunnen uitoefenen op hoe onze neuronen reageren op nieuwe gedragingen, emoties en ervaringen? Hier komt de kracht van de Havening techniek om de hoek kijken. Havening is ontwikkeld door Dr. Ronald Ruden en biedt een snelle, eenvoudige en doeltreffende aanpak voor een breed scala aan stressgerelateerde klachten. 

 

Havening

Havening komt van het Engelse ‘haven’, wat ‘thuishaven’ betekent. Een veilige plek. De techniek stelt ons in staat om nieuwe neurale paden te creëren en bestaande te reorganiseren door het loslaten van traumatische herinneringen en pijn uit het verleden. Je gebruikt de kracht van verbeelding om een nieuw resultaat voor te stellen. In veel gevallen kunnen deze positieve neuronale veranderingen, eenmaal geïnitieerd, oneindig duren.

Stel je voor dat je brein als een tuin is, en herinneringen en ervaringen zijn als bloemen. Sommige bloemen zijn mooi, maar sommige kunnen ook pijnlijk zijn, zoals distels die prikken. Deze prikkende bloemen zijn onze herinneringen aan nare dingen uit het verleden.

Havening is de tuinman die het prikkelig onkruid uit de tuin verwijdert en pokon strooit om nieuwe, mooie bloemen te laten groeien. De tuinman creëert mooie nieuwe wandelpaden tussen de bloemen en houdt het pad vrij om van je tuin te kunnen genieten. 

Havening kan simpel gezegd helpen de impact van stress te verminderen door de reactie van de hersenen op situaties die angst veroorzaken, aan te passen. Het biedt de tools om emoties te reguleren en negatieve emoties te vervangen door positieve en om ons gedrag beter aan te kunnen passen op de situatie. Via neuroplasticiteit draagt havening bij aan een algeheel gevoel van welzijn en een veerkrachtige mindset. 

 

Zelf doen

Om havening toe te passen zijn speciale therapeuten en coaches opgeleid die het proces zorgvuldig kunnen begeleiden. Maar je kunt het ook zelf toepassen. Ik zal je een voorbeeld geven hoe dat eruit kan zien: 

Stel je voor dat je een moeilijke dag hebt gehad en je voelt je gestrest door een confrontatie op het werk. Dit zijn de stappen die je doorloopt: 

 

  1. Identificeer het stressvolle onderwerp: Denk aan de situatie op het werk die je stress heeft bezorgd. Misschien was er een conflict met een collega dat je dwarszit.
  2. Bepaal het stressniveau: Op een schaal van 0 tot 10 geef je aan hoe gestrest je je voelt, waarbij 0 staat voor geen stress en 10 voor maximale stress.
  3. Begin met aanraking: Gebruik zachte, ritmische aanraking op je armen. Strijk met je handen van je schouders naar je ellebogen en herhaal dit enkele keren. Dit staat bekend als de Havening Touch.
  4. Afleiding: Tijdens de aanraking concentreer je je op een afleidingstechniek. Misschien visualiseer je je favoriete rustgevende plek, zoals een strand of bos. Zie de details en voel de ontspanning.
  5. Ademhaling: Integreer rustige ademhaling. Adem diep in door je neus, houd even vast en adem langzaam weer uit. Herhaal dit enkele keren om je lichaam te kalmeren.
  6. Beoordeel het stressniveau opnieuw: Na enkele minuten van zelf-havening beoordeel je opnieuw je stressniveau met betrekking tot de situatie op het werk. Misschien merk je dat het stressniveau is afgenomen.
  7. Herhaal indien nodig: Als je nog steeds wat stress voelt, herhaal dan de zelf-haveningstappen. Pas de aanraking aan of probeer verschillende afleidingstechnieken om te zien wat het beste voor je werkt.

 

Met deze zelf-havening techniek heb je zoals je ziet een toegankelijke tool in handen. 

Maar als je probeert om diepere wonden te helen, raad ik je aan dit samen met een professional te doen. Zelf gebruik ik deze traumatechniek dagelijks met mijn klanten, met veel succes.

Doordat we in staat zijn nieuwe paden in onze hersenen te creëren, zijn we ook in staat om de uitkomst van onze realiteit te veranderen. Je bent één keuze verwijderd van een betere toekomst. Als je graag samen wilt werken aan jouw herstel, nodig ik je van harte uit om eens een kijkje te nemen op https://newhealthconcept.nl/ en kijk dan bij ‘werk met mij’ naar de meest actuele manieren om samen te werken.

>