Breng hart en hoofd weer in balans

Wat is hartcoherentie en hoe staat dat in verhouding tot chronische pijnklachten? 

Hartcoherentie is de samenhang tussen jouw hartslag, je ademhaling en andere ritmen in je lichaam. Het heeft invloed op het functioneren van je brein (helder kunnen nadenken) en emoties, waarbij je hart het emotionele centrum is.  

Stress en oude pijnlijke emoties hebben een nadelig effect op je hartcoherentie. Dit ligt ook ten grondslag aan de chronische pijnklachten die je ervaart. Je kunt dus stellen dat jouw chronische pijnklachten een goede indicatie kunnen zijn van een disbalans. 

Je staat in de actiestand. Je sympatische zenuwstelsel is geactiveerd. Dit is nodig bij sporten, of in gevaarlijke situaties, maar niet bij rust. Je gaat o.a. sneller ademhalen, je spieren zijn gespannen, je hartslag gaat omhoog en je bloedsuikerspiegel stijgt. 

Je lichaam verbruikt continu energie. 

Hoe weet  ik of mijn harcoherentie gezond is?

Heel makkelijk. Zet een timer op 3 minuten en probeer op dezelfde manier te ademen zoals je deed. Tel hoe vaak je ademhaalt. Deel het door 3 en zo weet je hoeveel ademhalingen per minuut je hebt. 

Hier een richtlijn: 

  • 3 tot 7 ademhalingen per minuut is gezond 

  • 7 tot 12 ademhalingen per minuut is al meer uit balans 

  • 12 tot 15 ademhalingen per minuut is ongezond. 

Hoe breng ik mijn hart en mijn hoofd weer in verbinding?

De verbinding tussen hart en hoofd zorgt voor een goede communicatie tussen brein, hart, en de rest van het lichaam. Dit is nodig om verlost te raken van je chronische pijnklachten. 

Het is hierbij nodig om oude, pijnlijke emoties op te lossen en juist positieve, helpende emoties in je systeem te brengen. Dit helpt om het parasympatische zenuwstelsel terug te activeren. Dit zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning en herstelprocessen. 

Wat je kunt doen om positieve emoties eigen te maken, is oefenen met dankbaarheid, acceptatie en het ondernemen van plezierige activiteiten. Ook emoties als vertrouwen en verbondenheid zijn erg helpend. 

Daarnaast is het ook nodig om goed naar je gevoel te luisteren en oude onderdrukte emoties op te ruimen. Er staan op internet talloze zelfhulpoefeningen hiervoor, maar vaak is dat lastig om alleen te doen. 

Wil je écht aan de slag met het creëren van een pijnvrij leven? Dan is het 1-op-1 pijnvrij traject mogelijk iets voor jou! Hét traject om de BOM onder de chronische pijnklachten te ontmantelen. 

BOM staat hier voor Bewustwording, Ontmantelen en Manifesteren. Ben jij benieuwd? Hier vind je meer informatie over het traject. 

Wil je meteen een match-call inplannen? Dat kan hier. 

 

>