Selecteer een pagina

Voor meer dan 3 miljoen mensen in Nederland is het dagelijkse leven getekend door de last van chronische pijn in spieren en gewrichten. Terwijl de traditionele benaderingen en kennis je het standaard verhaal vertellen over aandoeningen als artrose, artritis en fibromyalgie, is het tijd om verder te kijken.

Chronische pijn, een aanhoudende aandoening die langer dan drie maanden aanhoudt zonder respons op medische behandelingen, is een complex fenomeen. Dit artikel werpt een nieuwe blik op de diepere nuances van chronische pijn. 

 

Ander perspectief op symptomen 

Chronische pijn in spieren en gewrichten gaat vaak gepaard met ontstekingen, maar hier zijn meer dimensies aan toe te voegen. 

 

Neurologische symptomen

Neurologische symptomen, zoals zenuwpijn (neuropathie) en abnormale zenuwfunctie gaan vaak samen met chronische pijn. Soms versterkt het zenuwstelsel de prikkels, of het is moeilijker prikkels te filteren, waardoor je bijvoorbeeld gevoeliger reageert op licht en geluid. Dit versterkt nog eens de pijnbeleving. 

 

Levensstijl 

Levensstijlfactoren, waaronder voeding en stress, worden nu erkend als substantiële bijdragers aan chronische pijn.  

Het type voedsel dat we consumeren kan een directe invloed hebben op ontstekingsprocessen in het lichaam, die op hun beurt van invloed zijn op chronische pijn. Een dieet dat rijk is aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals vette vis, noten en groene bladgroenten, kan gunstig zijn in het verminderen van pijnlijke symptomen. Aan de andere kant kunnen diëten die overmatig bewerkt voedsel, suikers en verzadigde vetten bevatten, ontstekingen juist bevorderen.

Bovendien wordt de rol van voedingssupplementen, zoals omega-3 vetzuren en vitamine D, steeds duidelijker in het ondersteunen van het lichaam bij het omgaan met ontstekingsreacties en het bevorderen van algehele gezondheid. 

Het verband tussen stress en de intensivering van pijnlijke symptomen is complex en heeft meerdere factoren. Stress activeert een reactie in het lichaam, waaronder het vrijkomen van stresshormonen zoals cortisol. Deze hormonen kunnen op hun beurt ontstekingsprocessen stimuleren en het zenuwstelsel beïnvloeden, wat de perceptie van pijn verhoogt.

Mind-body benaderingen, zoals mindfulness en meditatie, worden steeds vaker aanbevolen als effectieve methoden om stress te verminderen en daarmee de impact op chronische pijn te beheersen. Het cultiveren van veerkracht en het aannemen van gezonde coping-mechanismen is belangrijk in het doorbreken van de cyclus van stress-geïnduceerde pijn.

Aanvullend op dit onderwerp kan ik je van harte mijn ebook: ‘Tips om je Chronische Klachten aan te Pakken’ aanbevelen. Je kunt het e-book hier gratis aanvragen.

 

Psychologische symptomen 

Psychologische symptomen zoals depressie en angst worden niet langer als een bijkomend gevolg beschouwd, maar als verweven met de ervaring van chronische pijn.

De neurologische mechanismen die betrokken zijn bij depressie, zoals veranderingen in neurotransmitters, kunnen de gevoeligheid voor pijn vergroten. Bovendien creëert de constante confrontatie met pijn vaak een vicieuze cirkel, waarin depressie en pijn elkaar wederzijds beïnvloeden.

Angst, in verschillende vormen, kan een onderliggende factor zijn die de perceptie van pijn intenser maakt. De constante angst voor toenemende pijn kan leiden tot verhoogde spierspanning en verhoogde gevoeligheid voor pijn, wat de pijnervaring kan verergeren. Daarnaast kunnen angststoornissen ervoor zorgen dat de aandacht vooral gericht is op pijnlijke stimuli, waardoor de impact van pijn op het dagelijks leven toeneemt.

 

Verder onderzoek naar de oorsprong van de pijn 

Terwijl de oorsprong van chronische gewrichtspijn vaak nog steeds vaag blijft, zijn nieuwe studies bezig met het ontrafelen van genetica, epigenetica en omgevingsinvloeden. 

Hoewel de bekende vormen van reuma zoals artrose, reumatoïde artritis en fibromyalgie een groot deel van de aandacht opeisen, zijn er talloze andere aandoeningen die onder de noemer reuma vallen. Nieuwe classificaties en benaderingen zijn nodig om de diversiteit van chronische gewrichtspijn volledig te begrijpen.

 

Helen vanuit een holistische visie

Naast de traditionele zelfzorg methoden zijn er nieuwe benaderingen die de holistische gezondheid bevorderen en ervoor kunnen zorgen dat je weer pijnvrij raakt:

 

Mind-body werk

Mindfulness, meditatie en cognitieve gedragstherapie worden steeds vaker aanbevolen om de psychologische impact van chronische pijn te verminderen.

 

Voeding als medicijn

Een geoptimaliseerd dieet, mogelijk ondersteund door gepersonaliseerde voedingssupplementen, kan een aanzienlijke rol spelen in het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van algehele gezondheid. 

 

Herdefinitie van zelfzorg 

Het begrip zelfzorg evolueert naar een meer holistische aanpak, waarbij niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale en emotionele welzijn in beschouwing worden genomen. Schrijfoefeningen lenen zich hier uitstekend voor, maar wil je écht goed voor jezelf zorgen schakel je hulp in van een coach. 

Zelf werk ik met de B.O.M. methode. In een deepdive gaan we samen de B van de BOM te lijf: Bewustwording. De eerste en belangrijkste stap naar een pijnvrij leven is namelijk het herkennen van de patronen die bijdragen aan je chronische pijnklachten. Daarna kijken we de O van de BOM in de ogen: Onthechting. Het is belangrijk om het rouwproces over wat er niet meer is bewust te doorlopen, zodat je het verlies kunt accepteren en verder kunt met ‘hoe dan wel’. Dan komen we bij de M van Manifestatie. Je gelooft in jouw eigen waarheid. Als je hierover nadenkt en echt objectief kijkt, zul je merken dat het onzin is. Je vertelt jezelf dus een onzinverhaal. Gelukkig kan je dit hertrainen. Je kunt je hersenen letterlijk een nieuw verhaal vertellen. En hoe meer je dit oefent, hoe meer je dit verhaal ook echt gaat leven. 

Wil je graag vrijblijvend advies over wat voor jou mogelijk is? Boek dan nu jouw herstelversnelgesprek hier.