Selecteer een pagina

Het belang van een gezond immuunsysteem wordt steeds duidelijker in de context van chronische (pijn)klachten. Het immuunsysteem is onze natuurlijke verdediging tegen ziekten en speelt een cruciale rol bij het bevorderen van herstel. Een interessante benadering om het immuunsysteem te versterken, zonder medicijnen of ingrijpende interventies, is het richten op je ademhaling. Waarom is dit belangrijk en hoe kan je dit doen? 

 

De impact van chronische pijn op het immuunsysteem

Chronische (pijn)klachten kunnen een aanzienlijke tol eisen van ons immuunsysteem. Pijn veroorzaakt stress, en voortdurende stress kan het immuunsysteem verzwakken. Het kan leiden tot ontstekingen en een verstoorde balans in ons lichaam, wat op zijn beurt het immuunsysteem onderdrukt. Het is een vicieuze cirkel waarbij pijn en een verzwakt immuunsysteem elkaar wederzijds beïnvloeden.

 

De kracht van de ademhaling

Veel mensen ademen onbewust verkeerd of inefficiënt, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Verkeerde ademhaling kan o.a. zorgen voor verhoogde stress en angst, slecht slapen, vermoeidheid, spierspanning en pijn en spijsverteringsproblemen. Ook is het van invloed op ons immuunsysteem. 

Een juiste ademhaling kan dus een positieve invloed hebben op het immuunsysteem. Het klinkt wellicht verrassend, maar de manier waarop je ademt heeft invloed op het functioneren van je lichaam. Diepe, ontspannen ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat helpt om stress te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen.

Het parasympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het “rust- en herstel” respons in het lichaam. Wanneer het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, draagt dit bij aan het activeren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

 

Hoe doe je dit?

De sleutel tot het versterken van je immuunsysteem via je ademhaling begint met bewustwording. Het is een simpele, maar krachtige realisatie dat de manier waarop je ademt invloed heeft op je welzijn, vooral wanneer je geplaagd wordt door chronische pijn(klachten). Je begint met letten op je ademhaling, vooral in die momenten van ongemak.

Vervolgens ontdek je de kracht van het vertragen en verdiepen van je ademhaling. Het is een bewuste keuze om diep in te ademen door je neus en rustig uit te ademen, wat je lichaam ontspant en de zuurstofopname optimaliseert.

Wat ook belangrijk is: een nasale ademhaling. Het ademen door je neus lijkt de natuurlijke poortwachter van je ademhaling te zijn, waarbij de lucht wordt gefilterd, bevochtigd en verwarmd voordat deze je longen bereikt, en zo de zuurstofopname verbetert.

Maak van deze manier van ademen een dagelijkse gewoonte, vooral wanneer pijn en stress hun kop opsteken. Je zult steeds makkelijker gaan merken hoe je ademt terwijl je ontspant of slaapt. Na deze realisatie kan je je ademhaling sturen om rustig en diep om je lichaam te helpen herstellen. 

Deze ademhaling werkt ook heel goed als je ‘s nachts aan het piekeren bent, tijdens het autorijden, op het werk etc: Adem 5 keer in door de neus en minimaal 6 keer uit door de neus en de uitademing zo lang mogelijk maken. Adem altijd langer uit dan dat je inademt want dan laat je makkelijker dingen los. Dat kun je eventueel ook visualiseren dat alle stress je lichaam uitgaat. Werkt als een tierelier. 

Je ziet: de kracht om je immuunsysteem te versterken is altijd binnen handbereik, of beter gezegd, binnen ademhaalbereik.

Ik vind het leuk van je te horen. Laat je het me weten wat het met je gedaan heeft? 

 

 

P.s.

Mijn boek ‘De Herstelversneller’ is uit! Je kunt er hier meer over lezen en het boek nu bestellen. Zeg maar vaarwel tegen jouw chronische klachten!