Het is weer de tijd van het jaar: de jaarlijkse verkoudheid maakt zijn rentree. Ook bij een gezonde levensstijl kun je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben. Soms is een steuntje in de rug nodig om deze tekorten te voorkomen en zo je immuunsysteem op peil te houden. 

Hoe ontstaat een tekort aan voedingsstoffen?

  1. Sommige voedingsmiddelen worden niet op Nederlandse grond verbouwd. Veel voedingsmiddelen komen tegenwoordig vanuit het buitenland. Hierdoor duurt het langer voordat het bij ons in de schappen ligt. Fruit en groente verliezen elke dag een beetje van hun voedingswaarde. Hierdoor bevatten deze producten dus minder voedingsstoffen.
  1. Stress. Onze spijsvertering functioneert minder goed onder invloed van stress. De voedingsstoffen worden dan dus onvoldoende opgenomen door ons lichaam. Om toch aan de gewenste hoeveelheid voedingsstoffen te komen, zou je dus extra  moeten eten.
  1.  Minder voedingsstoffen in bewerkte voeding. Steeds meer voedsel wordt bewerkt. Tijdens dit proces verdwijnen belangrijke voedingsstoffen uit het product en worden soms chemische stoffen toegevoegd. Een tekort ligt dan op de loer.
  1. We leven steeds minder buiten. Door een gebrek aan zonlicht kampen veel mensen met een tekort aan vitamine D. Een extra vitamine D-supplement is, zeker in de herfst en winter, een aanrader.
  1. Extra voedingsstoffen zijn nodig bij laaggradige ontstekingen. Heb jij een chronische laaggradige ontsteking, dan is je immuunsysteem permanent geactiveerd. Hierdoor vraagt je lichaam constant om extra voedingsstoffen om deze ontsteking te bestrijden.
  1. Onze leefomgeving bevat steeds toxinen en chemicaliën. We komen hier continu mee in aanraking door bijvoorbeeld luchtvervuiling. Het lichaam moet deze stoffen kunnen afvoeren. Daarvoor zijn extra voedingsstoffen nodig.
  1. Hormonale disbalans komt steeds meer voor. Soms wordt dit veroorzaakt door simpelweg je leeftijd, puberteit of overgang. Maar dit kan ook het gevolg zijn doordat we vaker in aanraking komen met hormoon verstorende stoffen, zoals in bijvoorbeeld plastic of medicijnen. Een andere oorzaak is een gebrek aan de juiste voedingsstoffen. Dit zijn vaak de voorlopers van onze hormonen. Het is dus van belang om deze balans op peil te houden.

Hoe houden we ons immuunsysteem in balans?

Een tekort aan voedingsstoffen en slaap kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem uit balans raakt. Een gezonde levensstijl is dus van belang, met eventueel de juiste suppletie. Alhoewel suppletie (zoals een multivitamine, hét alles-in-één product) je zeker kan helpen, is dit echter nooit een vervanging voor een gezond en evenwichtig eetpatroon.

Let op! Niet elk lichaam is hetzelfde. De behoefte aan voedingsstoffen is voor iedereen anders. Kijk samen met een professional naar een advies dat bij jou past. Ga niet zomaar van alles slikken.

Wil jij persoonlijk healthadvies?

Boek hier je herstel versnel sessie

>