Selecteer een pagina

Gezondheid is een begrip dat vaak pas echt belangrijk wordt wanneer we geconfronteerd worden met ziekte of pijn. Het belang ervan lijkt pas door te dringen wanneer onze fysieke gesteldheid begint te wankelen, en we gedwongen worden om onze gezondheid serieus te nemen. Het is alsof gezondheid pas waardevol wordt op het moment dat we het dreigen te verliezen.

 

Dit fenomeen is vooral herkenbaar voor mensen met chronische (pijn)klachten, waarbij het dagelijks leven soms lijkt te draaien om het beheersen van symptomen. Al gebeurt dat vaak achter gesloten deuren. 

 

Veel mensen van mijn leeftijd lijken op het eerste gezicht niet ziek, totdat je beter kijkt. “Het zijn die kleine pilletjes die ons op de been houden, die ons helpen om te blijven functioneren. Het hoort er gewoon bij”,  zeggen ze dan. En je kent het begrip ‘ouderdom komt met gebreken’ ook vast wel. 

 

Het is tijd voor een bredere kijk op gezondheid. Het is namelijk heel interessant om te overwegen hoe onze perceptie van leeftijd en gezondheid ons eigen welzijn kan beïnvloeden. 

 

Ik moet denken aan het ‘counterclockwise’ experiment van dr. Ellen Langer. Deelnemers werden ondergedompeld in een omgeving die twintig jaar terug in de tijd ging, naar de jaren ’50. Wat bleek? Na slechts een week waren er al fysieke en mentale verbeteringen zichtbaar. Een deelnemer had zelfs zijn wandelstok niet meer nodig.

 

Gezondheid draait niet alleen om het vermijden van ziekte, maar om het aannemen van een levensstijl die het welzijn op de lange termijn bevordert. Het gaat hierbij niet om het nemen van medicijnen om symptomen te onderdrukken, maar om het creëren van een omgeving die het natuurlijke vermogen van het lichaam om te genezen ondersteunt en versterkt. Deze benadering van gezondheid is diep verankerd in de cultuur en levenswijze van mensen overal ter wereld, en biedt ons waardevolle lessen die we kunnen toepassen in ons eigen leven.

 

Een van de belangrijkste principes die ten grondslag liggen aan een gezonde levensstijl is een plantaardig dieet met weinig vlees en dierlijke producten. Dit dieet, rijk aan groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten, levert een overvloed aan voedingsstoffen en antioxidanten die het lichaam helpen te gedijen en zichzelf te genezen. Het is geen dieet van ontbering, maar eerder een viering van de overvloedige variëteit aan smaken en texturen die de natuur te bieden heeft.

 

Naast voeding spelen sociale verbondenheid en gemeenschapszin een rol in het bevorderen van gezondheid. Mensen die sterke banden hebben met familie, vrienden en gemeenschap ervaren minder stress en eenzaamheid, wat essentieel is voor een gezond leven. Het hebben van een sociaal vangnet biedt steun en troost in tijden van nood en draagt bij aan een gevoel van welzijn en levensvreugde.

 

Beweging is ook een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. In plaats van te focussen op intensieve trainingssessies, omarmen mensen die streven naar gezondheid een actieve levensstijl. Dagelijkse beweging zoals wandelen, tuinieren, fietsen en dansen draagt niet alleen bij aan een gezond lichaam, maar ook aan een gezonde geest. Deze activiteiten zijn niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest, en dragen bij aan een gevoel van vitaliteit en veerkracht dat zich vertaalt in een langere levensduur en een betere gezondheid op latere leeftijd.

 

Ten slotte speelt een gevoel van doel en betekenis een belangrijke rol in het bevorderen van gezondheid en welzijn. Mensen die een duidelijk gevoel van doel hebben in hun leven ervaren minder stress en een hogere levenskwaliteit. Dit gevoel van doel geeft richting aan het leven en geeft mensen de motivatie om gezonde keuzes te maken die hun welzijn bevorderen op alle niveaus.

 

Het is duidelijk dat een tijdloze benadering van gezondheid ons veel te leren heeft over wat het betekent om gezond te zijn en een lang, gelukkig leven te leiden. Door de principes van deze benadering toe te passen in ons eigen leven, kunnen we streven naar een leven dat gekenmerkt wordt door vitaliteit, veerkracht en vreugde, ongeacht onze leeftijd of gezondheidstoestand.