Ken je dit? Je hebt een virus te pakken gehad. Je bent na een paar zware dagen en nachten aan het herstellen. Echter, je blijft moe en je hebt misschien last van hoofd- of spierpijn. Je slaapt slecht en mogelijk heb je nog andere zeurende klachten. Zo sluipen er maanden voorbij zonder dat je je écht beter voelt.
Deze langdurige verzameling van klachten na een virusinfectie heeft een naam: het Post Viraal Syndroom (PVS). Dit zijn chronische symptomen die je belemmeren in het volledig herstel na een virusbesmetting. Je bent niet meer in staat om het niveau van gezondheid te halen vóór de besmetting.
Wanneer je besmet bent met een virus, voel je je duidelijk ziek. Maar bij PVS voel je je vooral leeg, moe of niet helemaal lekker ook al is het virus uit je lichaam. Klachten kunnen weken, maanden, soms zelfs jaren aanhouden.
Symptomen
Niet iedereen ervaart dezelfde klachten. Dit zijn de meest voorkomende:

Daarnaast zou je klachten kunnen ervaren als:
verwardheid
concentratieproblemen
geheugenproblemen
spierpijn of stijve spieren en gewrichten
kortademigheid
chronische hoest
pijn op de borst
pijnlijke keel
verdwijnen van reuk of smaak
spijsverteringsproblemen
veranderingen in de menstruatiecyclus
gezwollen lymfeklieren
algehele malaise
Je kunt PVS al ontwikkelen na een ‘gewone’ verkoudheid of griep. Hier kunnen ook andere virussen aan vooraf gaan zoals het Epstein-barrvirus, herpes, longontsteking en HIV.
Een PVS variant na een besmetting met Covid-19 noemt men long-COVID. Volgens het RIVM heeft maximaal 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten. Dat aantal neemt verder af 12 weken of langer na de besmetting.
Risicofactoren
Er zijn verschillende factoren die de kans op PVS verhogen. De factoren die het meeste voorkomen volgens recent onderzoek:

Diagnose en behandeling
Diagnostiek kan ingewikkeld zijn. Vaak wordt er naar de voorgeschiedenis van ziekte en klachten gekeken. Vaak wordt er onderzoek gedaan om andere diagnoses uit te sluiten.
Pas wanneer alle overige diagnoses uitgesloten kunnen worden, is er mogelijk sprake van PVS.
Artsen weten niet altijd even goed hoe hiermee om te gaan. Sommigen schrijven je misschien pijnstillers voor, of geven je SSRI’s (antidepressiva) om de pijn te doen afnemen en je stemming te verbeteren. Ook wel wordt het advies gegeven om te rusten, yoga uit te oefenen en lotgenotencontact aan te gaan. Soms wordt psychologische hulp geadviseerd.
Gelukkig is het toch mogelijk om te herstellen. Als je op zoek gaat naar de kernoorzaak van je klachten kan je gericht aan de slag met voeding, leefstijl en supplementen.
Natuurlijke ondersteuning
Je hoeft niet af te wachten om je beter te voelen, je kunt er zelf wat aan doen:
Maak een voedingsplan
Verrijk je dieet met voedsel dat ontstekingsremmend werkt. Kies voor voedzame producten als (groene) groenten, peulvruchten, verse kruiden en specerijen, gefermenteerd voedsel, grasgevoerd vlees, eieren, wild gevangen vis en gezonde vetten als kokosolie, grasgevoerde boter, avocado, olijven en extra-virgine olijfolie.
Deze specerijen werken ontstekingsremmend:
- kurkuma
- gember
- ui
- knoflook
- oregano
- basilicum
- rozemarijn
- kaneel
Vermijd fastfood, voorverpakt voedsel, granen, frisdrank, margarine, dressing en zonnebloemolie.
Verminder stress en zorg voor een gezond slaapritme
Geef je immuunsysteem een boost door zoveel mogelijk stress te verminderen. Ook is voldoende slaap erg belangrijk voor het herstellend vermogen van je lichaam.
Tips:
- Verminder interacties met mensen die je teveel energie kosten
- Spendeer minder tijd op social media
- Ga regelmatig wandelen in de natuur
- Mediteer en doe ademhalingsoefeningen
- Neem je tijd voor dankbaarheid oefeningen
- Luister naar geleide relaxatie (bijvoorbeeld relaxatieoefeningen van Jacobson)
- Spreekt positieve affirmaties uit
- Doe leuke dingen
- Spendeer tijd met je geliefde familie en naasten
- Zoek een community waarin je steun kunt vinden (lotgenotencontacten)
- Vermijd elektronica, alcohol en zware maaltijden in de avond zoveel mogelijk
- Doe iets rustgevends voordat je gaat slapen. Neem bijvoorbeeld een warme douche, lees iets, schrijf een dagboek, kleur of doe een kruiswoordpuzzel.
- Zorg voor goede matrassen en kussens, een koele temperatuur in je slaapkamer en verduisterende gordijnen.
Ga dagelijks naar buiten voor dag- en zonlicht
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het Post Viraal Syndroom. Ga daarom voldoende naar buiten en pak zodra het kan wat zonlicht mee. Ga lekker wandelen, picknicken of in de tuin werken. Het is goed voor je lichaam en geest, het maakt je vrolijker en het verbetert je slaap.
Op de donkere dagen, of wanneer het niet lukt om voldoende buiten te komen kan je ook gebruik maken van supplementen. Je vindt ze hier.
Intermittent fasting
Periodes van eten en van vasten wisselen zich af. Er zijn verschillende ritmes te vinden en ik raad je aan de juiste te vinden die bij jou past. De meest gebruikelijke cyclus is een raam van 16 uur waarin je niet mag eten (inclusief de tijd dat je slaapt) en 8 uur waarin je wel mag eten.
Regelmatig bewegen
Dit heeft geen uitleg nodig toch? Ben je nu niet zo in beweging, begin dan met lichte inspanning. Loop bijvoorbeeld een blokje om en breidt dat iedere week verder uit. Ook is het belangrijk om te stretchen. Probeer hiervoor eens yoga of pilates.
Infrarood sauna en zoutbaden
Onderzoek wijst uit dat infrarood sauna’s ondersteunen bij detox en het verbeteren van je immuunsysteem. Zoutbaden ondersteunen bij het reduceren van stress en het oppeppen van je magnesiumgehalte.
Supplementen
De volgende supplementen kan ik je aanbevelen ter ondersteuning van het helingsproces:
- vitamine D
- greens (bestaand uit Chlorella en S-Acetyl-Gluthation)
- selenium
- magnesium
- vitamine B12
- Q10
Je koopt ze hier.