Je hebt misschien niet altijd stilgestaan bij de invloed van je overtuigingen over ouder worden op je gezondheid en levensduur. Deze overtuigingen zijn krachtpatsers die niet alleen je fysieke gezondheid beïnvloeden, maar ook je mentale welzijn en levenskwaliteit.

Wanneer je ouderdom ziet als een negatieve fase van het leven, zoals oud, afhankelijk of seniel, dan kan dat leiden tot meer stress en een verminderde bereidheid om gezonde gewoonten aan te nemen, zoals regelmatig sporten. Aan de andere kant, als je een positieve kijk hebt op ouder worden, met woorden als wijs, alert en creatief, dan ben je geneigd om actiever en veerkrachtiger te zijn.

Deze diepgewortelde overtuigingen over ouder worden zijn vaak onbewust en zijn ontstaan door de jaren heen door media, cultuur en de samenleving. Het goede nieuws is dat, volgens onderzoek, deze overtuigingen veranderbaar zijn.

Becca Levy, een vooraanstaand expert op dit gebied van Yale University, heeft in haar boek ‘Breaking the Age Code’ aangetoond dat het blootstellen van mensen aan positieve beschrijvingen van ouder worden hun geheugen, balans en levenslust kan verbeteren. Levy zegt dat jij de buitengewone kans hebt om te heroverwegen wat het betekent om oud te worden.

In één van haar vroege onderzoeken ontdekte Levy dat mensen met positieve overtuigingen over ouder worden gemiddeld 7,5 jaar langer leefden dan degenen met negatieve overtuigingen. Deze impact op de levensduur was zelfs groter dan factoren zoals hoge cholesterol, hoge bloeddruk, obesitas en roken.

Maar hoe verander je deze overtuigingen? Het begint met het bewust worden van je eigen overtuigingen. Een eenvoudige oefening die je kunt doen is jezelf afvragen welke vijf woorden of zinnen je te binnen schieten als je aan een oudere persoon denkt. Deze bewustwording kan een belangrijke eerste stap zijn.

Een andere krachtige techniek is het bijhouden van een ‘ouder worden dagboek’, waarin je gedurende een week alle voorstellingen van ouder worden noteert die je tegenkomt, positief of negatief. Aan het einde van de week kun je deze notities gebruiken om je bewust te worden van hoe ouder worden in de samenleving wordt gepresenteerd.

Het is ook belangrijk om te erkennen hoe overtuigingen over ouder worden invloed hebben op de samenleving. Te vaak worden ouderen de schuld gegeven van bepaalde gedragingen of omstandigheden zonder andere mogelijke oorzaken te overwegen.

Om een positievere kijk op ouder worden te krijgen, is het leuk om een portfolio van positieve rolmodellen te creëren. Dit kunnen mensen zijn die je bewondert vanwege hun humor, hun oplossingsgerichtheid of hun betrokkenheid bij sociale rechtvaardigheid.

En ga het gesprek eens aan met verschillende mensen uit verschillende generaties. Betekenisvolle contacten met mensen van verschillende leeftijden kunnen je overtuigingen over ouder worden verbeteren. Dus, stap uit je comfortzone en zoek naar manieren om mensen van alle leeftijden te ontmoeten en te leren kennen.

Ben je heel creatief? Maak dan eens een tekening van jouw toekomstige zelf. Teken een toekomstbeeld van jezelf op oudere leeftijd, vol energie en levenslust. Hang deze tekening op als een reminder van je positieve toekomstbeeld.Of misschien vind je het wel leuk om jouw eigen kaartendeck te ontwerpen met positieve affirmaties over ouder worden die passen bij een energieke, levenslustige oudere versie van jezelf. 

Het veranderen van je overtuigingen over ouder worden kan een uitdaging zijn, maar met bewustwording, educatie en positieve ervaringen kun je een gezondere en meer positieve kijk op het ouder worden ontwikkelen. En wie weet, misschien helpt het je wel om langer en gelukkiger te leven!

Wil je ook de omslag maken naar een positievere mindset en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken, plan dan een healthcall in en we spreken elkaar snel. Op naar een lang en gelukkig leven 💙

>