Voedsel voor een betere detox van het lichaam

Een goede detox (ontgiften) brengt je lichaam weer in balans. Het stimuleert de spijsvertering en stofwisseling en zorgt er zo voor dat je meer energie krijgt. Maar wat is ontgiften precies en welke voedingsmiddelen kunnen je hierbij helpen?

Wat is ontgiften?

Ontgiften of detoxen is een term voor het reinigen van het lichaam van afval- en gifstoffen. Het lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en giftige stoffen. Dit proces verloopt voornamelijk via de lever, maar ook de nieren en het maagdarmkanaal spelen hierbij een rol.

Voedingsmiddelen die het ontgiften stimuleren:

Brandnetels

Brandnetels werken ontgiftend, bloedzuiverend en alkaliserend (zorgt voor de juiste zuurtegraad in het lichaam). Daarnaast zorgt het voor een betere vochtafdrijving, zodat gifstoffen het lichaam kunnen verlaten. Het bevordert de gezondheid van de milt, maag, gal en lever. Je kunt brandnetelbladeren innemen in de vorm van thee en soep.

Artisjok

Artisjok valt onder de bittere groenten. Ze zorgen voor meer galafscheiding en beschermen de lever. Tevens zorgen ze voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel, wat heel goed is voor diabetespatiënten.

Knoflook

Knoflook is erg gezondheid en bovendien lekker in veel gerechten. Het activeert de leverenzymen die de gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen. Daarnaast bevat knoflook zwavel, wat helpt bij het afvoeren van zware metalen. In knoflook zitten ook ontstekingsremmende stoffen die ondersteunen bij bijvoorbeeld een keelontsteking of verkoudheid.

Citroen

Citroen bevat, net als alle citrusvruchten, veel vitamine C en ondersteunt de lever bij het verwijderen van afvalstoffen. Ook zorgt het voor schonere darmen en een betere stofwisseling, wat een positief effect heeft op het afvallen.

Een tip voor degene die wil afvallen: drink ’s ochtends een glas warm water met een uitgeperste citroen.

Peterselie

Peterselie werkt vochtafdrijvend en heeft een sterke ontgiftende werking. Het bevat de stof chlorofyl (bladgroen) dat helpt het bloed te zuiveren en dus de lever, nieren, blaas en lymfen ondersteunt. Je kunt peterselie gemakkelijk verwerken in allerlei gerechten.

Komkommer

Komkommer heeft een hoog vochtgehalte wat goed is voor de stoelgang en afvoer van gifstoffen. Het zorgt ervoor dat de nieren makkelijker urinezuur kunnen oplossen.

Asperges

Asperges bevatten het aminozuur asparigine, wat de werking van de nieren stimuleert. Ze hebben een sterke vochtafdrijvende werking, zodat afvalstoffen gemakkelijker het lichaam kunnen verlaten.

Goji bessen

Deze bessen hebben een gunstige werking op de lever. Ze helpen schadelijke stoffen uit voeding en drank af te voeren. Goji bessen zijn te vinden in allerlei sappen en supplementen, maar je kunt ze ook gewoon los eten.

Koriander

Verschillende zware metalen, zoals lood en kwik, binden zich aan koriander en verlaten zo via de spijsvertering het lichaam. Koriander is rauw te gebruiken in allerlei gerechten en sauzen.

Wil jij persoonlijk healthadvies?

Boek hier je herstel versnel sessie

 

 

>