Selecteer een pagina

Volgens onderzoekers zullen mentale ziekten zoals depressie en alzheimer in 2030 de meest voorkomende ziektes ter wereld worden. Er komt steeds meer bewijs dat er een relatie bestaat tussen deze ziekten en laaggradige ontstekingen. Maar wat is een laaggradige ontsteking precies?

Wat is een laaggradige ontsteking?

Een laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die zo licht is dat het nauwelijks aantoonbaar is in het bloed. Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd. Het is dus een chronische ontsteking. Hiermee wil je lichaam voorkomen dat de ziektewekkers zich kunnen vermenigvuldigen. Maar omdat het een lichte immuunreactie is, worden de ziekteverwekkers vaak niet gedood.

Doordat het immuunsysteem constant actief is, gaat dit ten koste van je energievoorraad. Hierdoor treden vaak onschuldig lijkende symptomen, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen, op.

Het begint in de darmen

Volgens wetenschappers begint een laaggradige ontsteking veelal in de darmen. De darmwand is een natuurlijk schild dat gifstoffen en ziekteverwekkers buiten houdt. Wanneer je chronisch blootgesteld wordt aan ongezonde stoffen, kan er een lekkende darm ontstaan. De darmwand raakt beschadigd en kan hierdoor lek raken.

Door een lekkende darm lekken ontlastingsresten de bloedbaan in. Bevatten deze resten ziekmakende bacteriën? Dan wordt het immuunsysteem ingeschakeld. Omdat deze ziekteverwekkers vaak niet levensbedreigend zijn, treedt een relatief milde immuunreactie op.

Gevolgen voor de hersenen

Nadat een laaggradige ontsteking ontstaat in de darmen, kan deze zich steeds verder uitbreiden door het lichaam. De darmen staan rechtstreeks in contact met de hersenen. Bij een chronische laaggradige ontsteking raakt (naast de darmen) ook de hersenstam ontstoken. Dit kan leiden tot slaapproblemen, depressie en op lange termijn de ziekte van Parkinson.

In een verder gevorderd stadium kunnen ook andere hersendelen beschadigd worden. Dit kan leiden tot ongeremd gedrag. Daarnaast wordt het brein steeds minder doeltreffend in het opruimen van schadelijke eiwitten in de hersenen. Deze eiwitten vormen een belangrijke factor bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.  

Hoe kun je laaggradige ontstekingen voorkomen en behandelen?

Stress speelt een cruciale rol in het ontstaan van laaggradige ontstekingen. In vergelijking met onze voorouders staan we bloot aan veel stress, weinig slaap en ongezond eten. Regelmatig ontspannen is daarom een aanrader. Dit zal ook bijdragen aan de slaapkwaliteit, waardoor het lichaam meer kans krijgt om te herstellen van ontstekingen. 

Gezond eten is ook van belang. Het is bewezen dat een van de grootste veroorzakers bewerkte voeding is, dat veel omega 6 bevat. Daarom raad ik een natuurlijk voedingsplan aan dat veel omega 3, groene bladgroenten en antioxidanten bevat.

Verder kan ik je deze voedingssuplementen  aanbevelen: 

Omega-3

Multivitaminen

Balance test 

Je kunt nu eenvoudig je Omega 6:3 balans meten met de Zinzino Balance Test. Wanneer je de test hier koopt, krijg je als bonus een 15 min. gesprek waarin Carla jou persoonlijk uitleg geeft over de test.