Jodiumtekort: de symptomen en wat je er zelf aan kunt doen
Jodium is een spoorelement dat erg belangrijk is voor onze schildklier. Het ondersteunt namelijk de productie van schildklierhormonen. Deze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de stofwisseling en een normale groei.
Naast de productie van schildklierhormonen ondersteunt jodium ook de balans van andere hormonen. Zo kunnen insulineresistentie en burn-out worden gekoppeld aan een jodiumtekort. Daarnaast kan een tekort ook leiden tot een verhoogde aanmaak van oestrogeen, wat het risico op bepaalde vormen van kanker (borst-, baarmoeder- en eierstokkanker) kan verhogen.
Wat zijn de symptomen van een jodiumtekort?
Over het algemeen krijg je niet snel last van een jodiumtekort. Onze schildklier bevat van nature al een grote hoeveelheid jodium. Wanneer je te weinig binnenkrijgt, merk je dit pas een aantal jaren later. Bij een tekort gaat je schildklier langzamer werken en zwelt hij op. Dit kan leiden tot klachten als abnormale gewichtstoename, traagheid, verstopping en het koud hebben. Andere symptomen, zoals droge huid en haren, hese stem, verhoogd cholesterolgehalte, slecht geheugen en opgezwollen ogen en gezicht kunnen ook duiden op een jodiumtekort.
Wat kun je doen aan een jodiumtekort?
Brood en alles dat uit de zee komt zijn natuurlijke jodiumbronnen. Denk bijvoorbeeld aan schelp- en schaaldieren, zeegroenten en witvis. Het is dus aan te raden om hier voldoende van te nemen. Echter is het verstandig om bij medicatie voor een schildklieraandoening goed te letten op de hoeveelheid jodium die je inneemt. Dit kan namelijk je schildklier verstoren. Ook eieren bevatten jodium.
Bij een ernstig jodiumtekort is jodiumrijke voeding helaas niet voldoende om je jodiumgehalte weer op peil te krijgen. In deze gevallen zijn jodiumtabletten en eventuele noodzakelijke medicatie aan te raden. Overleg dit wel eerst met je huisarts of een deskundige.
Wil jij persoonlijk healthadvies?