IJzer is essentieel voor ons lichaam. Het is niet alleen goed voor de spieren, maar het zorgt ook voor een goede werking van het gehele lichaam. IJzer is een mineraal dat belangrijk is voor de aanmaak van hemoglobine; een eiwit in de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door het lichaam, wat nodig is om energie te produceren en de werking van het afweersysteem te ondersteunen.

Wat zijn de symptomen van ijzertekort?

Vele oorzaken kunnen leiden tot een ijzertekort. Het kan ontstaan door onvoldoende ijzerinname door slechte eetgewoontes of het volgen van een streng dieet. Maar ook ontstekingsziektes in de darmen of bloedverlies door hevige menstruaties of interne bloedingen zijn veel voorkomende oorzaken.

Een ijzertekort uit zich al snel in symptomen zoals je moe en futloos voelen. Daarnaast zijn bleekheid, hartkloppingen, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droge en beschadigde huid, haaruitval, een pijnlijke of opgezwollen tong en mond, rusteloze benen en broze nagels veelvoorkomende symptomen.

Wat kun je doen aan een ijzertekort?

Je lichaam krijgt ijzer binnen via de voeding die je eet. Het is dus cruciaal om goed op je voeding te letten. Als je een ijzertekort hebt, zijn dit goede voedingsmiddelen om te nemen:

  • Rood vlees
  • Gevogelte
  • Vis
  • Donkergroene bladgroenten
  • Gedroogd fruit
  • Peulvruchten
  • Zaden en noten

Daarnaast moet je genoeg groente en fruit nemen. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer beter opneemt.

Welke supplementen kun je nemen?

Je lichaam heeft vitamine B-12, B-6 en foliumzuur nodig om ijzer te kunnen opnemen. Krijg je dit niet voldoende via je voeding binnen, dan is het een goed idee om een ondersteunend middel te gebruiken. Echter adviseer ik je om je goed te laten informeren door een deskundige. IJzersupplementen zou ik alleen adviseren op voorschrift van je arts.

Dit soort ijzersupplementen kunnen namelijk bijwerkingen met zich meebrengen. Maagpijn, misselijkheid, verstoppingen of diarree zijn de meest voorkomende bijwerkingen. Deze nemen in de loop van de tijd vaak weer af.

Wil jij persoonlijk healthadvies?

Boek hier je herstel versnel sessie

>