Het belang van Omega-3 voor onze gezondheid

Omega-3 zijn essentiële vetzuren. Ons lichaam kan deze zelf niet aanmaken, dus moeten we het binnenkrijgen via onze voeding. Er zijn drie hoofdsoorten Omega-3 vetzuren; ALA, EPA en DHA. Bepaalde plantaardige producten bevatten ALA. EPA en DHA zitten beide in visolie. Omega-3 speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties.

Waar is Omega-3 goed voor?

Zoals ik al eerder zei, heeft Omega-3 vele functies. Het Omega-3 vetzuur DHA is belangrijk voor de opbouw en optimale functie van de hersenen; wat van belang is voor je dagelijkse functioneren. Het bevordert het vermogen om goed te kunnen nadenken, onthouden en informatie terughalen uit ons geheugen.

Ook vermindert Omega-3 het risico op hart- en vaatziekten. Het voorkomt voornamelijk hartritmestoornissen wanneer iemand een hartinfarct heeft gehad. Bij een tekort zou het hart sneller op hol kunnen slaan tijdens een infarct. Tevens heeft het een positieve invloed op het verhogen van het goede cholesterolgehalte en een licht bloed verdunnende en ontstekingsremmende werking.

Daarnaast zijn vetzuren van belang voor onze ogen. Ze zouden bijvoorbeeld aandoeningen zoals maculadegeneratie (MD) kunnen helpen tegengaan. Als laatste heeft het vetzuur een positieve invloed op de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap, voornamelijk bij de ontwikkeling van de ogen en hersenen.

Symptomen bij een tekort

Bij een tekort aan Omega-3 kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Neiging tot allergie of atopie (eczeem)

  • Slecht zicht

  • Concentratieproblemen

  • Emotionele gevoeligheid of labiliteit

  • Slaapproblemen

Balance test 

Je kunt nu eenvoudig je Omega 6:3 balans meten met de Zinzino Balance Test. Wanneer je de test hier koopt, krijg je als bonus een 15 min. gesprek waarin Carla jou persoonlijk uitleg geeft over de test.


In welke voeding zit Omega-3?

Een belangrijke bron van Omega-3 is vette vis, zoals zalm, haring, makreel, sardines en forel. Echter is het ook aanwezig in andere producten, zoals noten (walnoten, pinda’s, en hazelnoten), plantaardige oliën (lijnzaadolie), groene bladgroenten en koolsoorten, sommige vlees- en eiersoorten en margarines met toegevoegde Omega-3.

Kan jij een boost gebruiken? 

Omega-3


Dit is misschien ook wat voor jou:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>