Wetenschappelijk Onderzoek en Effectieve Strategieën
Chronische pijn is zeer complex. Het treft wereldwijd miljoenen mensen. Het gaat om aanhoudende pijn die langer dan drie maanden duurt en vaak een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit. Eén van de meest uitdagende aspecten van leven met chronische pijn is het managen van de beschikbare energie om een prettig en functioneel leven te leiden.
Het (her)kennen van energiegevers en -nemers en daar bewuste keuzes in maken is waar het om draait bij energiemanagement. Zorg dat je iedere dag je batterij oplaadt zodat je niet zonder stroom komt te zitten (lees: uitgeput raakt). Want dat is wat er gebeurt als je deze stap onvoldoende aandacht geeft.
Ik was erg benieuwd of het wetenschappelijk onderzocht hoe chronische pijn je energieniveau en energiemanagement beïnvloedt en welke strategie je in kunt zetten om je energieniveau te managen. De uitkomst deel ik hier met je.
De impact van chronische pijn op energie
Chronische pijn kan een verwoestende invloed hebben op je energieniveau. Al hoef ik jou dat waarschijnlijk niet te vertellen. Onderzoek heeft aangetoond dat de ervaring van aanhoudende pijn het lichaam in een voortdurende staat van waakzaamheid brengt, wat kan leiden tot een overmatige afgifte van stresshormonen, zoals cortisol, die energiereserves uitputten.
Bovendien kunnen slaapstoornissen als gevolg van de pijn bijdragen aan een vicieuze cirkel van vermoeidheid. Studies hebben aangetoond dat mensen met chronische pijn vaak moeite hebben om in slaap te vallen, in slaap te blijven en te genieten van een diepe, herstellende slaap. Als gevolg hiervan worden ze vaak wakker zonder zich uitgerust te voelen, wat hun energie verder uitput.
Fysieke beperkingen als gevolg van chronische pijn kunnen ook bijdragen aan een verminderde fysieke activiteit, waardoor spierzwakte en een gebrek aan uithoudingsvermogen kunnen ontstaan, wat op zijn beurt het energieniveau verder verlaagt.
Wetenschappelijke studies over energiemanagement bij chronische pijn
Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen chronische pijn en energie-uitputting:
Een studie gepubliceerd in “Pain Practice” in 2019 onderzocht de relatie tussen chronische pijn en energie-uitputting bij 175 patiënten met verschillende pijnstoornissen. De resultaten toonden aan dat deelnemers met ernstige chronische pijn significant hogere niveaus van energie-uitputting meldden dan deelnemers met minder intense pijn. Dit benadrukt het belang van effectieve strategieën voor energiemanagement bij chronische pijnpatiënten.
Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van slaap op energiemanagement bij chronische pijn.
Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in “Sleep Medicine Reviews” in 2020 onderzocht de impact van slaap interventies op energiemanagement bij mensen met chronische pijn. De analyse toonde aan dat interventies gericht op het verbeteren van slaapkwaliteit en -duur een significant positief effect hadden op het energieniveau van patiënten. Dit suggereert dat het aanpakken van slaapstoornissen een cruciaal onderdeel is van energiemanagement bij chronische pijn.
Effectieve strategieën voor energiemanagement bij chronische pijn
Acceptatie en mindset:
Een positieve mindset en acceptatie van de situatie zijn essentieel bij energiemanagement. Het erkennen van de uitdagingen van chronische pijn en het vinden van manieren om ermee om te gaan, kan het mentale welzijn verbeteren en energieverspillende stress verminderen.
Plannen en pauzeren:
Het maken van een realistische dagplanning en het verdelen van taken in behapbare stukken kan helpen overbelasting te voorkomen. Pauzes nemen tussen activiteiten is cruciaal om energiereserves op peil te houden. Plan ook bewust leuke dingen in je dag in, minimaal 3 x per dag. Dingen waar je energie van krijgt en die weinig geld kosten. Die je brein uitschakelen, dus waar je geen andere mensen of apparaten bij nodig hebt.
Prioriteiten stellen:
Het identificeren van de belangrijkste taken en het uitstellen van minder urgente zaken kan helpen om kostbare energie te sparen. Hulp vragen aan anderen wanneer nodig is geen teken van zwakte, maar juist een slimme strategie om energie te behouden.
Slaap-waakritme:
Het creëren van een ontspannende slaapomgeving met weinig blauw licht van tv, mobiel of laptop vanaf 1 uur voor het slapen gaan. Het zorgen voor een regelmatig slaapritme door op een vaste tijd naar bed te gaan en rustig je dag af te bouwen door bv 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent, de dag door te nemen zodat je hem bewust kan afsluiten. Al deze zaken zorgen ervoor dat de kwaliteit van de slaap kan verbeteren en om je energie te herstellen.
Check je ademhaling: uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen met chronische pijnklachten een hoge borstademhaling hebben. Controleer daarom een paar keer per dag je ademhaling. Als je hoog zit in je ademhaling, doe dan het volgende: 5 tellen inademen door je neus en 5 tellen of liefst langer uitademen door je neus. Dit helpt ook heel goed als je moeite hebt met inslapen of terug in slaap vallen.
Fysieke activiteit:
Hoewel het belangrijk is om binnen de grenzen van de pijn te blijven, kan regelmatige lichaamsbeweging bijdragen aan het verbeteren van fysieke en mentale gezondheid. Soms moet je daarbij ook door een bepaalde pijn barrière heen om het pijnpatroon te doorbreken. Raadpleeg een zorgverlener voor geschikte oefeningen die passen bij jouw situatie.
Ontspanningsoefeningen:
Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, , yoga, tai chi of qi-gong helpen bij het verminderen van stress en het herstellen van organen en verhogen je energieniveau.
Gezonde voeding:
Een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen kan het lichaam ondersteunen en energie op peil houden. Beperk het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en suiker, omdat deze energiecrashes kunnen veroorzaken. Kijk ook eens of er tekorten aan voedingsstoffen zijn in je lichaam, hier op mijn website vind je een bloedtest om dat te laten onderzoeken door en onafhankelijk laboratorium (Vitas in Noorwegen, waar bijvoorbeeld ook TNO en Erasmus mee samenwerken).
Energiemanagement bij chronische pijn is een belangrijke factor bij het behouden van een goede levenskwaliteit. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat chronische pijn het energieniveau significant kan beïnvloeden, maar met de juiste stappen kan je het energieniveau gunstig beïnvloeden en beheersen.
Een positieve mindset, realistische planning, prioriteiten stellen, aandacht voor slaaphygiëne, geschikte fysieke activiteit, je ademhaling, ontspanningsoefeningen en gezonde voeding zijn slechts enkele van de effectieve strategieën die kunnen bijdragen aan een verbeterd energiemanagement bij chronische pijn.
De Herstelversneller
Wil je weten hoe ik mijn pijnklachten zelf heb aangepakt? In mijn boek ‘De Herstelversneller’ beschrijf ik de weg die voor mij life-changing is geweest in mijn herstel. Energiemanagement is stap 4 in mijn 8-stappen-plan naar herstel. Het boek bevat een aantal oefeningen waardoor jij net als ik je batterij weer op kunt gaan laden.
Ben je benieuwd naar mijn herstelverhaal en wil jij net als ik herstellen van chronische pijn?
Hier vind je meer informatie over het boek
Of: