In het snelle tempo van het leven wordt je vaak aangemoedigd om te streven naar externe manifestaties van succes. Je voelt je gedreven om te excelleren, te presteren en te bewijzen aan de wereld om ons heen dat je waardevol bent. Je verliest dan makkelijk het diepere begrip van onze menselijkheid uit het oog. Je vergeet dat, onder al onze verschillen, we allemaal dezelfde diepgewortelde behoeften hebben: de behoefte aan erkenning, liefde en verbondenheid.

Het ondernemerschap wordt vaak gekenmerkt door ambitie, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Maar soms kan deze focus op externe doelen ons afleiden van het innerlijke kompas dat ons leidt naar vervulling. En vaak is deze afleiding verbonden met oud verdriet, dat als een last op onze schouders rust.

Oud verdriet kan zich schuilhouden in de schaduw van je bewustzijn. Het kan voortkomen uit verlies, teleurstelling, afwijzing of onvervulde behoeften uit het verleden. En hoewel je misschien kunt denken het achter je te hebben gelaten, heeft het een subtiele manier om je gedrag en keuzes te beïnvloeden, zelfs op zakelijk gebied. 

Een van de meest opvallende manieren waarop oud verdriet zich kan manifesteren, is in de drang om gezien, gehoord en erkend te worden. Het uit zich in de nood om jezelf te bewijzen dat je de moeite waard bent, dat je goed genoeg bent. Je wilt bewijzen dat je het verdient om geliefd te worden, om erbij te horen.

Maar in de zoektocht naar externe validatie vergeet je makkelijk de eenvoudige waarheid: dat we allemaal dezelfde diepgewortelde behoeften hebben. Achter de façade van succes en status, klopt een menselijk hart dat hunkert naar verbinding, begrip en liefde.

Als ondernemer is het van belang om af en toe een stap terug te doen en jezelf af te vragen: waarom onderneem ik eigenlijk? Is het voor de lof, de erkenning, de materiële beloningen? Of is het voor iets diepers, iets dat resoneert met de essentie van wie ik ben? 

Misschien onderneem je voor degenen die je liefhebt, voor de gemeenschap die je dient, voor de wereld die je wilt verbeteren. Misschien onderneem je om voldoening te ervaren, je passie te volgen, je talenten te benutten. Wat het ook is, ga alsjeblieft niet voorbij aan wat je hart je ingeeft. 

Het erkennen en helen van oud verdriet is een integraal onderdeel van deze zoektocht naar vervulling. Het vraagt moed om de pijn uit het verleden onder ogen te zien, om het te omarmen en te transformeren. Maar in die transformatie ligt de sleutel tot bevrijding. De bevrijding van de last die je tegenhoudt, de bevrijding om volledig te omarmen wie je bent en wat je wilt bereiken.

Ondernemerschap gaat niet alleen over het najagen van externe doelen; het gaat ook over interne groei en veerkracht. Het gaat over het koesteren van het mens-zijn midden in de drukte van de zakelijke wereld. Het gaat over het erkennen van diepgewortelde verbondenheid met elkaar en het streven naar een wereld waarin liefde, begrip en verbondenheid de ware maatstaven van succes zijn.

Vergeet niet om af en toe stil te staan, diep adem te halen en je af te vragen: waar gaat dit werkelijk over? Want uiteindelijk, diep van binnen, willen we allemaal hetzelfde: gezien worden, gehoord worden en geliefd worden. En misschien is dat wel de grootste waarheid die je ooit zult vinden.

Waarom onderneem jij? 

Plan een vrijblijvend gesprek met me in en ontdek hoe je oud verdriet omzet in kracht en jouw onderneming een boost geeft.

>