Je darmen bepalen je gezondheid. Je darmflora speelt een grote rol in je immuunsysteem en heeft ook invloed op de werking van ons brein. 

Je darmen zorgen ervoor dat goede voedingsstoffen worden opgenomen en gifstoffen ook weer worden afgevoerd. 

Maar… veel mensen ervaren ook veel darmklachten. Ronduit de meeste mensen nemen te veel schadelijke stoffen tot zich die de darmen niet meer voor ze kunnen afvoeren. De darmen raken overbelast. 

Het is erg belangrijk om onze darmflora gezond te houden. Laat je gezondheid je in de steek? Dan is het terug in balans brengen van je darmen de eerste stap. 

Wat feitjes: 

  • je lichaam bevat ongeveer 100 miljoen bacteriën
  • ongeveer 70% van onze immuuncellen komen voor in het spijsverteringskanaal
  • ongeveer 95% van serotonine (je gelukshormoon) wordt in de darmen opgeslagen
  • in sommige gevallen worden mentale problemen zoals angst, depressie en zelfs schizofrenie gelinkt aan een ernstige onbalans en ontstekingen in de darmen

 

Hoe weet ik dat er onbalans is in mijn darmen? 

Er zijn verschillende symptomen die op onbalans kunnen wijzen: 

  • Voedselallergie 
  • Huidproblemen 
  • Obstipatie of diarree 
  • Ontstekingen in de darm
  • Prikkelbaar darm syndroom 
  • Chronische vermoeidheid 
  • Fibromyalgie 
  • Depressie en/ of angst 
  • Stemmingswisselingen 
  • Concentratieproblemen 
  • Prikkelbaarheid 
  • Auto-immuunziekten 
  • Cravings 
  • Opgeblazen gevoel of buikkramp 

Het is misschien een beetje een onsmakelijk verhaal, maar aan je stoelgang is goed te zien wanneer je darmflora uit balans is. 

Ontlasting moet soepel gaan en een redelijk zachte, maar toch ook vaste structuur hebben. Het wijkt af wanneer het waterig is, hard, klonterig, gebarsten of plakkerig. En verstopping is natuurlijk ook geen goed teken. 

Wanneer je hier last van hebt, is het tijd om de hulp in te schakelen van probiotica. Wat is dat dan? Dat behandelen we later uitgebreid in dit artikel. 

Waar kan ik verder allemaal op letten? 

 

Antibiotica 

Wanneer je antibiotica neemt, is het verstandig om ook probiotica tot je te nemen. Antibiotica is namelijk heel goed om infecties te bestrijden, maar je spijsverteringskanaal heeft er moeite mee omdat antibiotica niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën te lijf gaan. 

Allergie 

Onderzoekers in Australië in het Murdoch Children’s Research Institute hebben onderzoek gedaan naar de bijdrage van probiotica voor kinderen met een pinda-  allergie. 

Aan het einde van een onderzoek van 18 maanden waarbij 30 kinderen Lactobacillus rhamnosus kregen, een bacteriestam die als een probioticum werd gebruikt, ontdekten ze dat 80% van de deelnemers pinda’s konden verdragen. 

 

Huidproblemen 

Je huid beschermt je. Het is een belangrijke speler bij het opruimen van gifstoffen. Tevens is je huid een weerspiegeling van wat er binnen in je lichaam gebeurt. Bij een darmflora dat uit balans is, kan je soms last krijgen van huidproblemen. 

Probiotica kunnen een gunstige invloed hebben op je huid. Er is steeds vaker onderzoek dat aantoont dat het dagelijks nemen van probiotica mensen met verschillende huidirritaties kan helpen.

 

Gistovergroei 

Het eten van verkeerde voeding (suiker, koolhydraten, alcohol en cafeïne) in combinatie met tekort aan goede bacteriën zorgen al snel voor schimmelinfecties, opgeblazen gevoel, slecht slapen en stemmingswisselingen. 

De toevoeging van probiotica helpt om deze overgroei tegen te gaan en een goede balans te houden. 

 

Ontgiften 

Tegenwoordig komen er helaas relatief veel meer giftige stoffen voor in ons voedsel dan vroeger. We willen alles veel langer kunnen bewaren. Zware metalen, bisfenol A, bestrijdingsmiddelen en kankerverwekkende conserveermiddelen zitten in ons voedsel verwerkt. 

Deze giftige stoffen kunnen je ziek maken wanneer je darmflora niet goed werkt. Je zult dan baat hebben bij een ontgiftingskuur, waarbij het belangrijk is om je te richten op het versterken van de darmen. 

Wanneer je dit niet doet, kunnen de giftige stoffen steeds meer schade aanrichten in je lichaam. Je immuunsysteem wordt verstoord. Het kan in de war raken en zichzelf gaan aanvallen: het ontstaan van auto-immuunziekten. 

Wanneer weet je dat je moet ontgiften? Let op de volgende symptomen: 

  • verstoring in de hormoonbalans 
  • misselijkheid 
  • spijsverteringsproblemen 
  • buikpijn 
  • hoofdpijn 
  • wattig gevoel in je hoofd 
  • stemmingswisselingen of somberheid 
  • astma 

 

Probiotica

Probiotica zijn levende, behulpzame bacteriën die heel goed ondersteunen bij het gezond houden van je darmflora. Ze geven je immuunsysteem een boost en helpen je o.a. hierbij: 

  • het bedwingen van schadelijke bacteriën
  • opname van goede voedingsstoffen
  • het ondersteunen van je spijsvertering 
  • het in balans houden van de zuurtegraad van de lichaam
  • het buiten de deur houden van infecties

Probiotica zijn de goede bacteriën die ervoor zorgen dat alles wat je maag binnenkort wordt gefilterd op wat je lichaam moet opnemen, of wat afgevoerd moet worden. 

Er bestaan verschillende soorten probiotica met verschillende probiotische stammen. Hierbij de meest voorkomende: 

  • Lactobacillus acidophilus: komt natuurlijk voor in de mond, maag-darmkanaal en vagina. Deze komt in sommige soorten yoghurt voor. Het helpt bij candida en is belangrijk bij de vertering van zuivelproducten. 
  • Bifidobacteria Bifidum:  De meest voorkomende bacterie in de darmen. Het helpt bij de spijsvertering, vitamine B-synthese en de werking van het immuunsysteem. Het helpt ook goed tegen gasvorming en pijn. 
  • Longum: helpt om de integriteit van je darmwand te behouden en is nuttig bij het elimineren van gifstoffen. Deze bacterie helpt ook bij het afbreken van granen, peulvruchten en kruisbloemige groenten.
  • Saccharomyces Boulardii: Helpt goed tegen diarree en bij het bestrijden van schimmelinfecties. 

In een gezond spijsverteringsstelsel houden de verschillende bacteriestammen elkaar onder controle om in balans en gezond te blijven.

 

Gefermenteerde voedingsmiddelen 

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten probiotica, vitamines en enzymen die helpen je spijsverteringskanaal gezond te houden. 

 

Yoghurt 

Dit is één van de bekendste in de categorie gefermenteerde voedingsmiddelen. Als je voor een veganistische optie wilt gaan kan ik je kokosyoghurt en amandel yoghurt aanraden. 

 

Kefir

Mogelijk zit hier het meeste aan probiotica in van wat je aan voeding kunt vinden. Het helpt goed bij ontstekingen in de darm, lactose intolerantie en een schimmelinfectie zoals candida. 

Kefir wordt gefermenteerd met 10 – 20 verschillende soorten bacteriën en gist, tegenover een handjevol wat in yoghurt zit. Het bevat tevens tryptofaan, waardoor je je slaperig en ontspannen voelt. En fosfor, wat een mineraal is die ons lichaam helpt koolhydraten en eiwitten te gebruiken voor cel-energie. 

Je hebt ook de variant waterkefir. Waterkefir is een drankje dat in verband wordt gebracht met verscheidene gunstige gezondheidseffecten, zoals een betere immuniteit en zelfs bescherming tegen bepaalde soorten kanker.

Je kunt het zelf maken: Doe water, suiker, vruchten en waterkefirkorrels bij elkaar en laat het 2 dagen fermenteren.

 

Zuurkool 

Zuurkool wordt weleens gebruikt om maagzweren te behandelen en te voorkomen. Omdat het zich ook richt op de darmen, kan het helpen bij prikkelbare darm syndroom, huidaandoeningen, hoest en verkoudheid, allergieën, gezichtsvermogen, functioneren van het hart, verstoorde spijsvertering, en een opgeblazen gevoel. 

 

Miso

Dit is een traditionele Japanse pasta en is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Het beschermt tegen straling en zware metalen. 

Kimchi

Kimchi is een gerecht uit Korea en het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Onderzoek wijst uit dat het helpt bij obstipatie, verbetering van het immuunsysteem, tandbederf en obesitas. 

Het is zelfs effectief bij het voorkomen van kanker en ontgift zware metalen in de lever, nieren en dunne darm. 

 

Umeboshi

Dit is Japans en het is een soort ingemaakte pruim. Het eten helpt bij het ontgiften van het lichaam, bevordert de opname van calcium en andere mineralen, versterkt het immuunsysteem en helpt bij de spijsvertering.

 

Kombucha

Kombucha helpt het lichaam bij het tegengaan van degeneratie van het lichaam. Het wordt ook wel het ïmmortelle health elixir’ genoemd. De glucosamine wat erin zit helpt het kraakbeen te behouden. 

Het is een zoete thee, gefermenteerd met goede bacteriën en gist. Het helpt ook bij spijsverteringsproblemen, candida en zelfs gewrichtspijn. 

 

Gefermenteerde levertraan

Deze olie wordt koud verwerkt door fermentatie in plaats van verwarmde olie. Dit bewaart de in vet oplosbare vitaminen en Omega-3’s, die anders door hoge temperaturen kunnen worden beschadigd, Het speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem en het kan helpen tegen depressie, gewrichtspijn, diabetes, MS, borstkanker en het genezen van wonden. 

 

Supplementen met probiotica 

In bovenstaande voedingsmiddelen zit natuurlijk probiotica, maar wanneer je darmflora helemaal is uitgeput is dit niet voldoende. Dan is het aan te raden om supplementen als aanvulling te gebruiken op je voeding. 

Als je voor een supplement kiest, kan ik je de ZinoBiotic Kit van Zinzino van harte aanbevelen. 

Tot slot wil ik nog een aanbeveling doen: de Zinzino Health Protocol Kit. 

Beginnend met een unieke test, brengt het 3-stappen Zinzino Gezonheidsprotocol evenwicht, herstel en versterking van het lichaam, waardoor je kansen op een gezonder en gelukkiger leven toenemen.

>