Ikke niet…
Wat ik bij mijn klanten en bij mezelf heb gezien, is dat stress een van de belangrijkste redenen is bij het ontstaan en aanhouden van chronische pijnklachten.
Vaak willen we dat zelf niet toegeven maar helaas heeft het geen zin om je kop in het zand te blijven steken, zoals ik gedaan heb. Ik deed het ook altijd af als onzin want een beetje stress daar gaat niemand dood van. Ik had geen idee dat die gedachte en houding ervoor zorgde dat ik steeds meer pijn en klachten kreeg. Het onderwerp stress wordt vandaag de dag te pas en te onpas gebruikt. Jammer genoeg is gebleken dat onderhuidse stress die langere tijd aanwezig is in je lichaam, wel degelijk veel schade aanricht op je systeem en dus ook op je klachten.
Ik bleef eigenwijs totdat ik zelf een kettingbotsing kreeg en aanhoudende fysieke klachten en pijn bleef houden, zonder dat er echt een oorzaak te vinden was. Al met al heb ik vele therapieën gevolgd (waaronder revalidatie voor meer dan 15.000 euro), zonder blijvend resultaat! Pas jaren later kwam ik er achter dat stress een veel grotere invloed had op mijn gezondheid en fysieke pijnklachten, dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.
Tegenwoordig komen er zoveel prikkels binnen in ons systeem en daar zijn we ons amper bewust van, dat is ons ‘normaal’. Maar voor je oerbrein is dat andere koek, dat is ontwikkeld in de tijd dat je moest oppassen voor tijgers in plaats van schermpjes. Die schermen geven meer prikkels en stress door, dan we door hebben. En dat de hele dag lang, het is de normaalste zaak van de wereld. Maar niet als je systeem overvol raakt, dan gaat het ‘vreemde’ klachten geven.
Je hebt verschillende vormen van stress: kortstondig en langdurig. Stress is spanning die zich opbouwt in je lichaam. Kortstondige stress heb je nodig om optimaal te kunnen presteren. En daarna mag stress weer ‘uit’ je lichaam en daar gaat het vaak fout. De ‘uit’knop is kapot en stress wordt chronisch.
Daarom is het belangrijk dat je weet wat stress met je lichaam doet en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.Het verschil tussen vroeger en nu is dat we in de oertijd vooral te maken hadden met acute stress, die veroorzaakt wordt door korte termijn stressoren (denk weer aan de tijger). Tegenwoordig is het vooral chronische stress, veroorzaakt door steeds terugkerende (kleinere) stressoren zoals bijvoorbeeld je drukke agenda. Een acute stresssituatie herken je sneller dan de chronische variant. De zogenaamde sluimerende stresssituaties zitten onder de radar, die sluipen je systeem binnen zonder dat je het in de gaten hebt. Het zijn vaak dagelijkse stressoren die niet heftig zijn en zich continu vermenigvuldigen. Je lichaam blijft non stop stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aanmaken, zonder dat je het in de gaten hebt.Wanneer je niet op tijd rust pakt en actie neemt, loop je de kans dat de situatie zich weer herhaalt en voordat je het weet zit je in een oneindige loop. Omdat je jezelf geen rust gunt en zo stapelen de gevolgen van de ene na de andere stressreactie zich op. Je lichamelijke en mentale conditie gaan hierdoor achteruit, met mogelijk fysieke of psychische klachten tot gevolg. En weer zonder dat je het zelf merkt (je omgeving heeft het vaak eerder door dan jij zelf).
Hoe houden we de controle bij stress?
Vaak weten we diep van binnen wel hoe we stress kunnen voorkomen of hoe we ermee om moeten gaan. Toch vergeten of negeren we het regelmatig. Daarbij spelen drie factoren een rol:• Een uitweg bedenken voor de stress. Door iets anders te doen, vaak iets fysieks, kan je cortisolniveau dalen. Denk aan dansen, sporten (niet te intensief), fietsen, wandelen, yoga of je lekker af te reageren door tegen een bokszak te slaan. Of gewoon lekker even uit het raam staren en niksen.• Houd het licht en luchtig. Vorm rituelen voor de dingen die je dagelijks kunt doen om je stress te reguleren.• Bedenk oplossingen voor zaken waarvan je weet dat ze je stress geven. Ook al heb je nog zoveel werk te doen, je kunt zelf bepalen wanneer je even een pauze inlast. Of praat over een ruzie in plaats van ervoor weg te lopen. Zorg dat je stress niet je systeem laat ingaan, maar dat je het kunt loslaten.• Doe elke avond wat ademhalingsoefeningen. Daardoor reduceer je ook je stresslevel. Wil je er meer over weten, meld je dan aan voor onze masterclass. Daarin vertellen we je alles over het pijnvrij worden in 10 weken.
Op naar een pijnvrij leven, ook voor jou!
Oudoe en bedankt
Carla en team