In de zoektocht naar pijnverlichting en het verbeteren van de algehele gezondheid zijn er door de jaren heen verschillende benaderingen ontwikkeld. Eén benadering die de aandacht heeft getrokken, is TMS (Tension Myositis Syndrome), ontwikkeld door Dr. John Sarno. Dr. Sarno’s visie op pijn en de behandeling ervan hebben veel mensen geholpen om hun leven terug te krijgen en hun pijn te overwinnen. Hier zullen we dieper ingaan op TMS en de behandeling ervan.

TMS is een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn in verschillende delen van het lichaam, zoals de rug, nek, schouders en ledematen. Dr. Sarno geloofde dat deze pijn niet primair wordt veroorzaakt door structurele of fysieke problemen, maar eerder door emotionele factoren. Hij suggereerde dat de pijnlijke symptomen van TMS eigenlijk een afleidingsmanoeuvre zijn van het brein, om emotionele onverwerkte problemen te verhullen.

Volgens Dr. Sarno ontstaat TMS als gevolg van het onbewuste proces van het onderdrukken van negatieve emoties. Deze emoties, zoals woede, angst en verdriet, worden vaak niet erkend of geuit. In plaats daarvan worden ze omgezet in fysieke symptomen, zoals pijn. Dr. Sarno noemde dit proces ‘repressed emotions’ (verdrongen emoties).

De behandeling van TMS volgens Dr. Sarno is gericht op het identificeren en erkennen van deze onderdrukte emoties. Hij moedigde zijn patiënten aan om hun emoties te uiten en te confronteren. Dit kon gebeuren door middel van therapie, schrijven, meditatie en andere vormen van zelfreflectie. Door de onderliggende emotionele oorzaak aan te pakken, konden de fysieke symptomen van TMS worden verminderd of zelfs volledig verdwijnen.

Dr. Sarno benadrukte ook het belang van educatie en het begrijpen van de rol van het brein bij het ervaren van pijn. Hij geloofde dat patiënten zich bewust moesten worden van de psychologische processen die aan hun symptomen ten grondslag lagen. Door te begrijpen dat de pijn geen direct gevolg was van een fysiek probleem, maar eerder een manifestatie van emotionele stress, konden patiënten de controle over hun gezondheid herwinnen.

Hoewel de benadering van Dr. Sarno en TMS controversieel blijft binnen de medische gemeenschap, zijn er talloze getuigenissen van mensen die baat hebben gehad bij zijn behandeling. Veel patiënten hebben jarenlang met chronische pijn geworsteld en talloze medische behandelingen geprobeerd, zonder succes. Pas toen ze de TMS-benadering van Dr. Sarno probeerden, begonnen ze aanzienlijke verbeteringen te ervaren.

Het begrijpen van TMS en de behandeling ervan vereist een open geest en een bereidheid om verder te kijken dan de traditionele medische benaderingen. Hoewel het waardevol is om structurele problemen uit te sluiten en een gedegen medisch onderzoek te ondergaan, kan het ook de moeite waard zijn om de emotionele component van pijn te onderzoeken.

Of je nu wel of niet volledig gelooft in de TMS-benadering van Dr. Sarno, het is duidelijk dat emoties en psychologische factoren een rol spelen bij het ervaren van pijn. Het aanpakken van deze factoren kan een positief effect hebben op het algehele welzijn en de pijnverlichting bevorderen.

Hoewel er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar de precieze mechanismen achter TMS en de effectiviteit van de behandeling ervan, kunnen we niet ontkennen dat Dr. Sarno met zijn benadering een nieuwe weg heeft geopend in het begrijpen en behandelen van chronische pijn.

Als we openstaan voor verschillende perspectieven en benaderingen, kunnen we wellicht nieuwe manieren ontdekken om met pijn om te gaan en onze algehele gezondheid te verbeteren. Dr. Sarno’s werk en de TMS-benadering zijn een waardevolle toevoeging aan het bredere spectrum van pijnmanagement en verdienen zeker onze aandacht.

Het is altijd raadzaam om bij een professional begeleiding te zoeken bij het omgaan met chronische pijn. Een geïntegreerde aanpak, waarbij zowel fysieke als emotionele aspecten van pijn worden aangepakt, kan de beste resultaten opleveren.

Met het programma ‘Pijnvrij in 10 weken’  ga je naar de bron van de ellende. We gaan het onbewuste deel van het brein inschakelen om zo de oorspronkelijke oorzaak op te lossen op de diepste lagen.

Mijn eigen herstel is mede dankzij dr. Sarno tot stand gekomen. Onder andere zijn theorie en mijn ervaring hebben geleid tot dit unieke en effectieve programma. 

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen?
Ontdek het programma ‘Pijnvrij in 10 weken’ hier

>