Bevorder je gezondheid met… uien!
Weet jij dat uien veel meer zijn dan slechts smaakmakers in je maaltijd? Ze kunnen een wereld van verschil maken voor je gezondheid, vooral als je te maken hebt met chronische klachten zoals fibromyalgie, chronische vermoeidheid of reumatische aandoeningen zoals artrose.
De kracht van uien bij chronische klachten
Misschien moet het gezegde over fruit: “elke dag fruit spaart een dokter uit” worden veranderd in “iedere dag een ui maakt de dokter lui”.
Uien hebben een helende werking en helpen je lichaam genezen wanneer je last hebt van chronische (pijn)klachten.. Eeuwenlang werden uien gebruikt tegen koorts, hoest en griep. Ze werden zelfs ingezet om de pest te bestrijden. Uien zijn een krachtig ontgiftend element, rijk aan zwavelhoudende verbindingen.
En laten we de antioxidant quercetine niet vergeten, een flavonoïde die je risico op bloedstolsels vermindert, je cholesterol verlaagt, symptomen van astma bestrijdt, je risico op infecties vermindert en zelfs bepaalde soorten kanker kan tegengaan. Uien zijn dan vooral effectief gebleken tegen lever- en darmkankercellen. Met ontstekingsremmende, antivirale en antibiotische eigenschappen hebben uien een enorme helende kracht.
Geneeskracht en pijnstilling
In deze studie hebben wetenschappers aangetoond dat zowel ui als knoflook het risico op kanker verminderen. Zelfs uienpoeder verbetert de gezondheid door mogelijk schadelijke kankerverwekkende stoffen te bestrijden, zoals een andere studie uit 2012 bewijst.
Het regelmatig consumeren van uien kan chronische ziekten afweren en het kan ook chronische pijn bestrijden. Deze studie rapporteerde de pijnstillende eigenschappen van vers uiensap en vergeleek de effecten met morfine. Het blijkt dat vers uiensap zowel acute als chronische pijn kan bestrijden, met een sterk effect op ontstekingen.
Uien hebben een lage glycemische index wat zorgt voor stabiele bloedsuikers, en bieden een gunstige hoeveelheid vitamine C. Hoewel witte uien iets meer vezels en zwavel bevatten, bieden gele en rode uien een hogere concentratie voedingsstoffen.
Rode uien zijn het meest heilzaam op het gebied van antioxidanten. Hierdoor lijken rode uien het meest heilzaam als het gaat om het bestrijden van vrije radicalen en chronische ziekten.
Hmmm… heerlijk!
Als je nog niet overtuigd bent om uien te eten naar aanleiding van deze blog, misschien kan ik je dan overhalen met 3 heerlijke gerechten! Mijn favorieten. Om je te helpen de uitdaging aan te gaan heb ik de recepten voor je uitgewerkt zodat je ze makkelijk kunt volgen.
Enjoy!
Franse uiensoep
Ingrediënten:
4 grote uien, in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels boter
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 liter runderbouillon
1 laurierblad
4 sneetjes geroosterd stokbrood
200 g geraspte Gruyère-kaas
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Bak ze langzaam en karameliseer ze gedurende 30-40 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
Voeg de runderbouillon en het laurierblad toe, breng aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen.
Verwijder het laurierblad en verdeel de soep over ovenbestendige soepkommen. Leg op elke kom een sneetje geroosterd stokbrood en bestrooi met geraspte Gruyère.
Zet de kommen onder de grill tot de kaas bubbelt en goudbruin is. Serveer heet.
Gekarameliseerde Ui Quiche
Ingrediënten:
1 kant-en-klare taartbodem
4 grote uien, in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels boter
3 eieren
1 kopje melk
1 kopje geraspte Emmentaler kaas
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de taartbodem blind volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen.
Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Bak ze langzaam gedurende 20-30 minuten tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn.
Klop in een kom de eieren en melk samen. Voeg zout, peper en de helft van de geraspte kaas toe.
Verdeel de gekarameliseerde uien gelijkmatig over de voorgebakken taartbodem en giet het eiermengsel erover.
Bestrooi met de resterende kaas en bak in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de quiche goudbruin en stevig is.
Pittige Ui Chutney
Ingrediënten:
4 grote uien, fijngehakt
2 rode pepers, fijngehakt
1 kopje bruine suiker
1 kopje appelazijn
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kaneelpoeder
Zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de uien en rode pepers toe. Bak ze tot ze zacht zijn.
Voeg de bruine suiker, appelazijn, gemberpoeder, kaneelpoeder en een snufje zout toe. Roer goed door en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de chutney sudderen gedurende 30-40 minuten, of tot het mengsel is ingedikt en de uien zacht en glazig zijn.
Laat de chutney afkoelen en bewaar deze in gesteriliseerde potten. Serveer als bijgerecht bij kaasplankjes, gegrild vlees of sandwiches.
Wil jij jouw dieet verbeteren en wil je hierbij weten welke voeding ontstekingsremmend werkt? Download dan gratis mijn e-book: Tips om je chronische klachten aan te pakken.