Rugpijn, een veelvoorkomende kwaal die miljoenen mensen treft, is een hedendaags veelvoorkomend probleem. Misschien herken je wel dat je ondanks de talloze behandelingen en therapieën gevangen blijft in een vicieuze cirkel van ongemak en frustratie. 

 

Misschien verrast het je, misschien niet, maar de belangrijkste hindernis voor het overwinnen van rugpijn is niet een fysieke aandoening of een gebrek aan medische expertise. Het draait eerder om geloof, of nauwkeuriger gezegd, het gebrek daaraan.

 

De kracht van geloof in genezing

 

De rol van geloof in het genezingsproces kan niet genoeg benadrukt worden. Wanneer je overstapt van traditionele medische zorg naar een mind-body benadering van herstel van jouw chronische rugpijn, neem je de controle terug over hoe jouw proces verloopt. Wat je gelooft, bepaalt hoe effectief je bent in het genezen van je rugpijn.

 

Verkeerde geloofsovertuigingen

 

Vaak zien we dat mensen, wanneer ze niet onmiddellijk verbetering ervaren, beginnen te twijfelen aan het proces. Deze twijfel breidt zich uit naar henzelf en hun vermogen om zichzelf te genezen, waarna ze het opgeven en teruggrijpen naar hun vertrouwde specialist. 

 

Het is essentieel om diepgewortelde overtuigingen te veranderen om een positieve uitkomst te bereiken. Er zijn 3 specifieke overtuigingen die je niet dienen: 

 

  1. De opvatting dat artsen experts zijn die alles weten over rugpijn. Ook is het gevaarlijk om zelf te proberen te genezen zonder een arts. Alleen een arts kan je genezen (dat is dus niet waar!). 

 

  1. De overtuiging dat je rugpijn altijd wordt veroorzaakt door afwijkingen in de wervelkolom. Waarschijnlijk heb je (wat leek op) onweerlegbaar bewijs gezien op je MRI. Het is een universele overtuiging dat beschadigde schijven rugpijn veroorzaken. Punt. De hele pijnmanagementindustrie kan hier toch niet fout zitten? (Euh, jawel.) 

 

  1. De laatste verkeerde overtuiging is meer een onderbewuste overtuiging die zich in de loop van maanden of jaren heeft ontwikkeld. Het is de overtuiging dat jouw rugpijn ongeneeslijk is. Je bent bij alle “beste” artsen geweest, hebt elke mogelijke behandeling geprobeerd, en niets heeft gewerkt. Dus je hebt geen andere keuze dan te concluderen dat je voor de rest van je leven vastzit aan rugpijn (weer fout).

 

Waar je ook op mag letten bij rugpijn 

 

Naast de rol van geloof zijn er meerdere mogelijke oorzaken van rugpijn die vaak over het hoofd worden gezien. Het is essentieel om deze factoren te begrijpen om een holistische benadering van genezing mogelijk te maken.

 

  1. Zittende Levensstijl:

Een sedentaire levensstijl, waarbij men langdurig zit, kan leiden tot spierzwakte en stijfheid, wat op zijn beurt rugpijn kan veroorzaken. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen en ergonomische werkplekken te creëren om dit te voorkomen.

 

  1. Stress en Emotionele Factoren:

Stress en emotionele spanning kunnen zich manifesteren in fysieke klachten, waaronder rugpijn. Het begrijpen en beheren van stress is cruciaal voor het bevorderen van genezing. Ook stress door gedoe op het werk, in de familie of in je relatie zijn allemaal oorzaken die aan rugpijn ten grondslag kunnen liggen. Ben jij bereid de diepte in te gaan en echt naar de wortel van je chronische pijn te kijken?

 

  1. Slechte Houding:

Een slechte houding kan de wervelkolom belasten en leiden tot rugpijn. Bewustwording van en werken aan een goede houding is van vitaal belang voor preventie en genezing.

 

  1. Overgewicht:

Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en kan bijdragen aan rugpijn. Het handhaven van een gezond gewicht is gunstig voor het verminderen van deze belasting.

 

Pak jouw rol in herstel

 

Waar moet je beginnen? Het aanpassen van je levensstijl is niet zomaar 1-2-3 gedaan. Er zijn patronen die doorbroken moeten worden. En ik kan me voorstellen dat je niet ineens 180 graden andersom denkt. Diepgewortelde overtuigingen ontwortelen en veranderen kost tijd. Je hebt je eigen blinde vlekken. Maar het is zeker niet onmogelijk, ook niet voor jou! 

 

Als je graag iemand hebt die met je meedenkt, plan dan jouw gratis herstelversnelgesprek in zodat ik je eerlijk advies kan geven in de stappen die je kunt zetten in jouw herstel. 

>