Het leven met chronische (pijn)klachten is als een reis door een constant stormachtige zee, waar elke golf een nieuwe uitdaging met zich meebrengt. Maar wat als ik je vertel dat er een kompas is dat je kan helpen navigeren in deze woelige wateren?
Een grote rol in het ontstaan en handhaven van chronische (pijn)klachten zijn onze gedachten. Om de impact hiervan te illustreren: Denk maar eens aan een citroen. Stel je voor dat je een partje eruit snijdt, om ‘m vervolgens in je mond te stoppen. Je zult merken dat je de zure smaak al helemaal voor kunt stellen. Misschien trek je er zelfs al een zuur gezicht bij!
Dit is een klein voorbeeld van de kracht van onze gedachten. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen wat er zich buiten je afspeelt, of in je hoofd. Het reageert dus op iedere gedachte en neemt het aan voor werkelijkheid.
Wat je aandacht geeft, groeit
In de wereld van chronische (pijn)klachten kan het gemakkelijk zijn om verstrikt te raken in een web van pijnlijke gedachten. Elke prikkel, elke steek lijkt de aandacht op te eisen, waardoor het lijden alleen maar intenser wordt. Dit fenomeen is vergelijkbaar met het observeren van een plant: als je er voortdurend naar staart, zie je de langzame groei niet, maar als je af en toe glimlacht en verdergaat, zul je uiteindelijk de bloeiende bloemen zien.
De aandacht die je schenkt aan je pijn, vergroot vaak de pijn zelf. Daarom is het cruciaal om bewust te leren schakelen tussen de pijnprikkels en andere aspecten van het leven. Dit betekent niet dat je de pijn moet negeren, maar eerder dat je je bewust wordt van de momenten waarop je de aandacht op de pijn kunt verleggen naar iets positievers. Dit enkele inzicht kan een belangrijke stap zijn op weg naar pijnverlichting.
De kracht van gedachten zichtbaar in ons lichaam
Het idee dat gedachten onze fysiologie kunnen beïnvloeden, lijkt misschien op het terrein van sciencefiction, maar de wetenschap heeft ons enkele verbazingwekkende voorbeelden gegeven van hoe dit in de praktijk werkt.
Laten we beginnen met het placebo-effect. Het is meer dan alleen een psychologisch trucje. Het is het bewijs dat de verwachting van verlichting daadwerkelijk fysieke veranderingen in het lichaam kan teweegbrengen. Mensen met chronische pijn hebben soms opmerkelijke verlichting ervaren na het innemen van een lege capsule zonder medicinale werking. Dit fenomeen wijst op de kracht van overtuiging bij het verminderen van pijn.
Aan de andere kant van het spectrum hebben we negatieve gedachten en stress. Onderzoek heeft aangetoond dat aanhoudende stress en negatieve gedachten de afgifte van stresshormonen kunnen verhogen, wat op zijn beurt de pijnintensiteit kan vergroten. Dit benadrukt het belang van het herkennen en transformeren van negatieve gedachtenpatronen.
Dan hebben we mindfulness en meditatie, waarvan is aangetoond dat ze de hersenactiviteit veranderen en de pijnperceptie verminderen. Deze praktijken leren ons hoe we onze gedachten kunnen sturen en onze aandacht kunnen richten op het heden, wat een diepgaand effect kan hebben op onze fysiologie.
Pijnverlichting met de BOM-Methode
In mijn programma werk ik met de BOM-methode, een succesvolle, holistische benadering die kan helpen bij het beheersen van chronische (pijn)klachten.
Stap 1: Bewustwording
De eerste stap is bewustwording. Het begint met het observeren van je gedachten zonder oordeel. Welke gedachten komen op als de pijn op zijn ergst is? Hoe reageer je op die gedachten? Bewustwording is de sleutel tot begrip. Het stelt je in staat om de verbinding tussen je gedachten en je pijn te herkennen.
Stap 2: Omdenken en Onthechten van de pijn
Zodra je bewust bent van je gedachten, kun je beginnen met omdenken. Dit gaat verder dan simpelweg positief denken; het gaat over het herkaderen van je perceptie van pijn. In plaats van de vijand te zijn, kan pijn gezien worden als een signaal van je lichaam dat aandacht nodig heeft. Omdenken betekent niet dat je de pijn ontkent, maar eerder dat je er anders mee omgaat.
Stap 3: Manifesteren van nieuwe gedachten, gevoelens en gedrag
Ten slotte is er de derde stap: het manifesteren van nieuwe gedachten, gevoelens en gedrag. Dit houdt in dat je bewust positieve gedachten cultiveert, die niet alleen de pijn kunnen verminderen, maar ook je algehele welzijn kunnen verbeteren. Hier komen technieken zoals visualisatie en affirmaties om de hoek kijken. Het draait om het trainen van je geest om op een constructievere manier te reageren op pijnlijke stimuli.
Chronische pijn is een uitdaging die diep ingrijpt in het dagelijks leven. Maar het is belangrijk om te beseffen dat de kracht van gedachten een reële invloed kan hebben op de ervaring van pijn. Het begint allemaal met de erkenning dat de geest een krachtig instrument is in de strijd tegen pijn. Door bewust om te gaan met waar je je aandacht op richt, inzicht te krijgen in de impact van gedachten op fysiologie en de BOM-methode toe te passen, kunnen mensen met chronische pijn de weg vinden naar een betere kwaliteit van leven en pijnbeheersing diepgaand begrijpen en verbeteren. De kracht ligt in je gedachten; het is aan jou om die kracht te ontsluiten.
Wil jij echt een slag maken in het verlichten van jouw (pijn)klachten?
Ik heb hier speciaal een programma voor ontwikkeld.
Bekijk het programma hier, of boek gratis een herstelversnelgesprek zodat we samen kunnen kijken wat voor jou mogelijk is.